Huszadik alkalommal rendezik meg a Budapest Táncfesztivált
Dátum: 2020. február 6., csütörtök, 19:09

Bemutatókkal, különleges produkciókkal, Angelin Preljocaj együttesének fellépésével immár 20. alkalommal rendezik meg a Budapest Táncfesztivált február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában.

A korábban Táncfórum néven ismert Budapest Táncfesztiválon Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint elhangzott, a jubileumi alkalomra a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, korunk egyik ünnepelt koreográfusát, Wayne McGregort, valamint a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink legelismertebb táncosait hívták meg a szervezők.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója felidézte: egy évvel ezelőtt, 2019. február 15-én nyitotta meg kapuit az új Nemzeti Táncszínház. Mint mondta, nagyon várták, hogy otthonuk legyen és az elmúlt év visszaigazolta várakozásaikat, hiszen nagyszerű előadásokat mutathattak be és a közönség szívesen jön az új táncszínházba.

Mint kiemelte, az Imre Zoltán Program keretében négy fiatal alkotóművész mutatkozik be a fesztiválon. Maday Tímea LUNA és Mádi László VERSO, valamint Finta Gábor HEPA és Újvári Milán SHOW című produkciói láthatók a Nemzeti Táncszínházban. Ezeket a darabokat vidéken is játszani fogják - tette hozzá.

A fesztiválon három nagy együttes budapesti bemutatója látható: a GG Tánc Eger legújabb darabja, a Bolero; a Pécsi Balett előadásában a Csipkerózsika; valamint egy este alatt három egyfelvonásos táncmű a Szegedi Kortárs Balett előadásában Vágy címmel.

Juronics Tamás táncművész, koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője elmondta: a Vágy című est első darabja saját koreográfiája, Bernarda Alba háza című művének felújítása, emellett Enrico Morelli a Coppélia történetből készít alkotást a társulatnak, továbbá felújítják az argentin Roberto Galvan 1992-es koreográfiáját, amely az argentin tangó témáját dolgozza fel Koncert tangóharmonikára és zenekarra címmel.

Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, a Bozsik Yvette Társulat vezetője elmondta: a Csipkerózsikát tavaly májusban készítette a Pécsi Balett számára, a darab valódi bemutatója októberben volt, Budapesten pedig először lesz látható. Mint mondta, látványos, jól fogyasztható, a mai gyerekek számára is érthető produkcióról van szó.

Mint elhangzott, a fesztivál egyik kuriózuma az idén 10 éves Duda Éva Társulat Mirror című darabja, amelyben az együttes az elmúlt tíz év emblematikus momentumaira tekint vissza. Duda Éva, a társulat művészeti vezetője elmondta: az est érdekessége, hogy felkérte Maciej Kuzminski lengyel koreográfust, készítsen egy kisebb darabot a produkcióba. Az alkotó egy triót készít, az együttműködést a későbbiekben is folytatni szeretnék.

A fesztiválon egy felújítás is látható lesz: Feledi János Feledi Projectje a korábban már bemutatott Rekviemet adja elő újra a Nemzeti Táncszínházban.

Ertl Péter elmondta: a fesztivál nyitódarabja az albán származású francia táncos-koreográfus, Angelin Preljocaj együttese legújabb, a milánói La Scala Balett számára készített Winterreise című munkája lesz, amely Schubert egyik legszebb alkotása és Angelin Preljocaj 12 táncos számára írt melankolikus műve. A darab február 27-én és 28-án látható a Müpában.

Mint mondta, Wayne McGregor 10 éves koreográfiája a FAR érkezik a Nemzeti Táncszínházba. A brit koreográfus darabját 10 táncos mutatja be, a megvilágosodás ellentmondásos korából idézi fel azt az időszakot, amikor először foglalkoztak igazán a testtel. A darab a Nemzet Táncszínházban február 29-én és március 1-jén látható.

Elmondta: a fesztivál zárásaként, március 11-én a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink kimagasló táncos egyéniségeit láthatja a közönség olyan neves koreográfusok munkáiban, mint George Balanchine, Christopher Wheeldon, Jerome Robbins és Johan Kobborg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Azok a nők, akik azt hiszik, hogy a férfiakat a hasukon keresztül lehet megfogni, egy jó arasznyit tévednek."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ