A következő évadban pótolja több külföldi fellépését a Szegedi Kortárs Balett
Dátum: 2020. június 12., péntek, 11:27

A következő évadban pótolja több külföldi fellépését, köztük egy 14 várost érintő orosz turnét és egy három fellépéses brüsszeli vendégszereplését a Szegedi Kortárs Balett - tájékoztatta a társulat csütörtökön az MTI-t.

Pataki András balettigazgató közölte, a tavaszi kényszerű leállás miatt az együttes több külföldi fellépése is elmaradt, de sikerült újrafoglalni az előadások időpontjait, és a Magyar Kulturális Központ meghívására a terveik között szerepel egy New York-i vendégjáték is. Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából háromszor áll színpadra az együttes, fókuszban Juronics Tamás koreográfiájával, A fából faragott királyfival, amelyet Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok felkérésére 2012-ben nagy sikerrel játszottak a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében.

Az igazgató kitért arra, a járvány miatt jelentősek az együttes kiesései, támogatásaik is szűkültek, de bízik benne, legalább a tavalyival azonos nagyságú forrás rendelkezésükre áll majd, mert csak így tudják garantálni a táncosok foglalkoztatását és a tervezett programok megvalósítását.

Juronics Tamás művészeti vezető a csonka évadból romantikus mesebalett-sorozatának újabb bemutatóját, a Hamupipőkét emelte ki, melyet 34 alkalommal láthatott a szegedi közönség, összesen 17 ezren, és ezzel a szegedi színház idei legsikeresebb produkciója volt.

A társulat a közelmúltban elkezdte a munkát, felkészülnek a következő évadra. Szeptember elején a májusról őszre csúszott Veszprémi Táncfesztivál a Bernarda Alba háza című darabbal nyílik, majd a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón lépnek fel.

Az első bemutató a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában lesz novemberben, Blue címen. Juronics Tamás a darabban a csoportok és egyének közti színbeli, formai különbségekkel készteti majd asszociációra a nézőket. Az előadás másik felvonásának alkotója a tervek szerint Nanine Linning holland koreográfus lesz.

A társulat második premierje jövő februárban a Szegedi Nemzeti Színházban a Szegedi Szimfonikus Zenekarral együtt valósul meg. Juronics Tamás Bartók Béla Concerto című művére készít koreográfiát a zeneszerző színpadi műveiből álló sorozatának következő állomásaként. Az est második felében újból Enrico Morelli állít színpadra egy produkciót egy kortárs zeneszerző művére.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Az az ember, aki csakis önmagát szereti, semmit sem gyűlöl annyira, mint egyedül maradni önmagával."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ