Tehetségcentrumot indított a Magyar Táncművészeti Egyetem Szegeden
Dátum: 2020. szeptember 23., szerda, 19:29

Az országban elsőként Szegeden és Oroszlányban indított tehetségcentrumot a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) - közölte a felsőoktatási intézmény képzésfejlesztési és innovációs rektorhelyettese szerdán a Tisza-parti városban.

Gáspár Emese az egyetem szegedi partnerintézményében, a VargaBalett Táncműhelyben induló képzést bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az MTE szenátusa augusztusban döntött a vidéki tehetségcentrumok létrehozásáról.

A gyerekek tízesztendős korában induló képzése kilencéves, s bár a felvételi során nem várnak a jelentkezőktől komoly előképzettséget, a tapasztalat azt mutatja, sokkal könnyebb a munka azokkal a növendékekkel, akik korábban már megismerkedtek ezzel a művészeti ággal - közölte. Hozzátette: a félévente megtartott rostavizsgákat is jobban teljesítik ezek a diákok.

A vidéki tehetségcentrumokat ott hoznak létre, ahol rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra, de elsősorban a balettmester személye a meghatározó - hangsúlyozta a rektorhelyettes. Mint mondta: Varga Józseftől, a VargaBalett Táncműhely vezetőjétől az elmúlt években sok felkészült növendék érkezett az egyetemre. Munkáját 2018-ban az MTE által alapított Merényi-díjjal ismerték el.

A felsőoktatási intézmény célja, hogy a tehetségcentrumok növendékeit - a koronavírus-járvány elmúltával - minél jobban bevonják az egyetemi életbe - tudatta Gáspár Emese.

Varga József elmondta, második, harmadik, negyedik osztályos gyerekek jelentkezését várják a tehetségcentrumba, az első évfolyamba 15 körüli növendék felvételét tervezik.

Az első esztendőben heti két, 90 perces órán képességfejlesztés mellett a klasszikus balett alapjainak elsajátítása lesz a növendékek feladata az egyetem által kidolgozott tanmenet alapján. A félév végén a diákok bemutatót tartanak, majd az év végén az egyetemen lépnek föl - közölte a szakember.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ