Bartók-évforduló alkalmából tűzi műsorra A fából faragott királyfit a Szegedi Kortárs Balett
Dátum: 2020. október 7., szerda, 20:48

Bartók Béla halálának 75. évfordulójára emlékezve nyolc év után ismét műsorára tűzi Juronics Tamás nagy sikerű koreográfiáját, A fából faragott királyfit a Szegedi Kortárs Balett - tájékoztatta a társulat az MTI-t.

A darabot - részben új szereposztással - a Szegedi Nemzeti Színházban és a Várkert Bazárban láthatja a közönség, és a tervek szerint jövőre New Yorkban is bemutatják.

Balázs Béla történetében a két fiatal szerelme komoly küzdelmek árán tud csak beteljesedni. A Tündér varázslatával a természet erői állják útjukat, hogy mindaddig ne lehessenek egymáséi, míg meg nem tisztultak a sok talmi külsőségtől, azoktól, melyek eltakarják igazi értékeiket.

Juronics Tamás szerint Bartók zenéje filozofikus szintre emeli a tanulságos mesét: fájdalmas önmagunkba nézés útján juthatunk el a legtisztább szerelem eszményéhez. A koreográfus megőrizte Balázs Béla és Bartók Béla közös történetéből a mese szimbolikáját, azonban a királyfit és a királylányt modern szereplőként jeleníti meg.

"A varázslat két mai fiatallal történik meg, így találkozik a mese világa a valósággal, és ennek hatására válik szerelmük elmélyült érzéssé. A természet hatalma, harmóniája, illetve a Tündér birodalma különleges vetítési technikával jelenik meg: a táncosok teste válik erdővé, vizekké" - árulta el Juronics Tamás.

A címszerepet, a fabábot a társulat tavaly szerződtetett táncművésze, Graziano Bongiovanni kelti életre, míg a királylányt Nier Janka, a Tündért pedig Szigyártó Szandra táncolják. A királyfit -csakúgy, mint a nyolc évvel ezelőtti premieren - Czár Gergely játssza. Mint mondta: ez az első olyan főszerepe, amelyben majdnem egy évtizeddel ezelőtti önmagával találkozik szembe. A táncművész sokat változott az évek alatt, érdekes kihívásnak tartja a szerepet, igyekszik új érzéseket megmutatni, és művészileg még többet hozzátenni a figurához.

"A királyfi laza személyiség, akiben azonban első pillantásra őrületes vonzódás alakul ki a királylány iránt. Attól kezdve élete értelme a szeretett hölgy megnyerése lesz tűzön-vízen át. Eleinte kevés sikerrel jár, ezért cselhez folyamodik: készít egy érdekes fabábot, hogy lenyűgözze a királylányt. A próbálkozás azonban fordítva sül el: a királylányban nem a királyfi, hanem a fabáb iránt születik vonzódás, és a bonyodalom innen veszi kezdetét" - mondta Czár Gergely.

A darabot eredetileg a New York-i Magyar Kulturális Központ meghívására újította fel az együttes. Juronics Tamás koreográfiája mellett az előadás első felvonásában Enrico Morelli fesztiváldíjas alkotása, a Menyegző lesz látható.

Pataki András igazgató közölte, hogy az amerikai turné - melyen a Carmina Buranát is láthatja a közönség - a járvány miatt az idei évről a helyzettől függően 2021 májusára vagy októberre tolódik. A fából faragott királyfi tavasszal a Szegedért Alapítvány gálaestjének előadásaként is visszatér, akkor Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Aforizmák
„ A regényírásnak három szabálya van. Sajnos senki sem tudja, mik azok."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ