A Magyar Nemzeti Balett Don Juan-előadásával folytatódik az Opera Otthonra
Dátum: 2021. március 3., szerda, 17:56

A kortárs francia táncművészet kiemelkedő alkotója, Thierry Malandain Don Juan című koreográfiájának bemutatójával folytatódik szombaton a Magyar Állami Operaház Opera Otthonra online fizetős közvetítéssorozata.

A 20 órától látható műsorban újra megtekinthető a Magyar Nemzeti Balett évadnyitó premierjének, Alexander Ekman Cacti című előadásának felvétele is - közölte a dalszínház szerdán az MTI-vel.

Don Juan a vakmerő, arrogáns nőfaló, akit - miután nem tanúsít megbánást - egy megelevenedett kőszobor ragad magával a pokolba. A 18. században Christoph Willibald Gluck írt balettzenét Moliere komédiája nyomán Gasparo Angiolini 1761-es, formabontónak számító bécsi balettpantomimjéhez. Thierry Malandain pedig 2006-ban hasonlóan újító szándékkal kívánta feldolgozni a jól ismert történetet a mai kor hiteles formanyelvén, a normákat feszegetve, ugyancsak Gluck zenéjére. A Magyar Nemzeti Balett bemutatójában, amelynek próbafolyamatát Malandain személyesen is nyomon követte, a főbb szerepeket Balázsi Gergő Ármin, Leblanc Gergely és Morimoto Rjoszuke (Don Juan), Kovtun Makszim (Kormányzó), valamint Bourg Théo (A halál) alakítják, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Thomas Kornél vezényli.

Az Opera 2020/21-es szezonjában mindössze egyetlen alkalommal látható premier párdarabja a Magyar Nemzeti Balett idei évadának egy másik kortárs bemutatója, Alexander Ekman Cacti című művének felvétele, amelyet 2020. szeptember 11-én rögzítettek. Az alkotás Haydn, Beethoven és Schubert zenéje nyomán, ironikus és önironikus reflexiókkal vizsgálja a kortárs tánc műfaját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
G. B. Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ