A tánc világnapja - Online tárlatvezetés Szakály Györggyel a Róna Viktor-kiállításban
Dátum: 2021. április 27., kedd, 17:38

Szubjektív tárlatvezetés látható Szakály Györggyel a Róna Viktort bemutató kiállításban a tánc világnapja alkalmából; az április 29-étől elérhető online programot az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) készítette a jeles napra.

A világnapot, amely a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapjához kötődik, 1983 óta minden évben április 29-én ünneplik.

Az OSZMI világnapi programjában Szakály György Kossuth- és Liszt-díjas balettművész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze tart tárlatvezetést a Róna Viktor táncművészről szóló kiállításban.

Róna Viktor (1936-1994) a magyar tánctörténet rendkívüli egyénisége. Életéről, önfegyelemmel épített pályájáról soha korábban nem született kiállítás, részletes életrajzát sem írták meg eddig.

A pesti kispolgári művész miliőből származó, és idővel a világ legrangosabb művészei, politikai vezetői közt otthonosan mozgó Róna története "kész regény". A kiállítás a táncos rendkívüli sorsát, mindössze ötvenhét megadatott életéve történetét beszéli el, értelmezve azt a maga korában, felvillantva fontos összefüggéseket, történeteket.

Róna Viktor halála után hagyatéka az OSZMI Táncarchívumába, Európa egyik legnagyobb tánctörténeti gyűjteményébe került.

A Herceg a vasfüggöny mögül című kiállítás az OSZMI kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeum négy, földszinti kiállítótermében látható, felidézve a művész pályaképét, annak legfontosabb egységeit. Róna gyerekkorát, tanulmányait, legfontosabb szerepeit, nemzetközi pályafutását a nézők gazdag fénykép- és dokumentum-válogatás segítségével ismerhetik meg.

A járványhelyzet miatt a tárlat jelenleg nem látogatható, így kísérőprogramjait online teszik elérhetővé az érdeklődők számára. Ezúttal Szakály György balettművész lesz az OSZMI vendége, akivel a tárlat kurátora, Halász Tamás beszélget.

Az online tárlatvezetés a https://youtu.be/A__3dVae2V4 linken április 29-én, csütörtökön 9 órától érhető el, de később bármikor megnézhető az OSZMI YouTube-csatornáján.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Az udvariasság hamis pénz, amelyért valódi értéket kaphatunk. "
Arthur Schopenhauer
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ