Victor Vasarely festményei által ihletett darabot ad elő a Pécsi Balett
Dátum: 2021. május 31., hétfő, 10:52

Victor Vasarely életművét állítja középpontba a Pécsi Balett új bemutatója, amelyet ingyenesen online lehet követni pénteken este a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjának keretében - közölte a tánctársulat az MTI-vel.

A Pécsi Balett közleményében azt írták, hogy a társulat új darabja, a Vasarely-etűdök olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy mi az értelme a művészetnek, mi tesz maradandóvá és élővé egy műalkotást, s vajon a mű életben tartja a művészt is?

Az alkotók egy kiállítás kontextusába helyezik a balettet. A kiállítás képei ihletet adó forrásként meghatározzák a jelenetek hangulatát, a zenei anyagot, a karaktereket és azok viszonyait, a tánc dinamikáját, a jelmezek, a kellékek és díszletelemek szín- és formavilágát, a színpadképet. A műalkotások életre kelnek.

A társművészetek bevonásával létrehozott egyedülálló látványvilágú produkciót Vincze Balázs, a társulat Harangozó-díjas művész álmodta színpadra rendező-koreográfusként.

A rendező szerint Victor Vasarely fantasztikus erejű festményei alakították a zene lüktetését, a koreográfia dinamikáját, a teret, a kellékeket, a jelmezeket, a látványt, hiszen élőek, erős hatásúak, energetizálóak Vasarely művei - vélekedett a művész a közleményben.

A Pécsi Balett táncművészei mellett az előadásban közreműködik Györfi Anna, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész, Kéméndi Tamás harmonikaművész, Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas művész, Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Az ingyenesen megtekinthető online bemutató a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében, a Pécsi Balettel közös programként valósul meg pénteken, május 28-án, este hét órakor a Bartók Tavasz felületein.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu weboldalon található további információ.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Különbözöm, tehát vagyok."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ