Augusztusban rendezik meg a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon
Dátum: 2021. június 23., szerda, 11:29

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált. A Miskolci Balett meghívására a magyarországi és külföldi táncvilág különleges produkciói érkeznek a városba.

A pandémia miatt tavaly elhalasztott Horizont Fesztivál 2021-ben nyáron tér vissza - olvasható a Miskolci Nemzeti Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a táncfesztivál az idén is Éder Vera fotókiállításával nyílik meg. A Miskolci Balett táncművészei a fotóművész képein keresztül adják át mindazokat az érzelmeket, amelyeket az elmúlt csaknem másfél évben éltek meg a járványhelyzet alatt.

Spanyolországból érkezik a fesztiválra az El Carromato utcaszínházi társulat. A Big Dancers egy utcai előadás, a főszerepben óriási táncoló bábokkal. Emberi szobrok, különféle geometriai formák, fények keltenek erős vizuális hatást. Az óriási alakok színes jelmezekben lépnek fel.

A miskolci társulat egy nemzetközi kollaborációval indítja a fesztivált. Garrett Smith amerikai koreográfus művét mutatja be a társulat: a Tiltott ösvények című produkció rávilágít arra, hogy a művészet szabadságát nem lehet korlátozni. A Tiltott ösvények tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága. Ugyanezen az estén látható a Gangaray Dance Company produkciója, Hámor József koreográfiája, az Agora című darab.

A Szegedi Kortárs Balett The black paintings/Blue című előadását is láthatja augusztusban a miskolci közönség. A Blue című előadásában az alkotók a kék színt egyfajta szimbólumként használva, annak számtalan jelentése köré építik a darabot. Az est alkalmával Nanine Linning holland koreográfus The black paintings című darabja is látható, amelyben az alkotó Francisco Goya festményeit saját, a mai társadalomra vonatkozó víziójával együtt kelti életre.

Franciaországból Mehdi Farajpour koreográfus, rendező a KA-F-KA című előadással vesz részt a fesztiválon.

A Grecsó fivérek - Grecsó Krisztián író és Grecsó Zoltán táncművész - Többet magunkról című estjével lép fel Miskolcon. Grecsó-prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták alapozzák meg az estet, amelyet az improvizatív dzsessz és a kortárs balett, Grecsó Zoltán mozdulatai varázsolnak színház élménnyé - olvasható a darabról a közleményben.

A Hodworks legfrissebb előadását a miskolci nézők láthatják először a szeptemberi premiert megelőzően. Az Amber című produkcióban három páros szimultán tánca látható.

Az MN Dance Company tagjai Szlovéniából érkeznek a Horizont fesztiválra DE_SET című előadásukkal. Sajátos táncstílusukkal régi történeteiket, emlékeiket elegyítették, és egy új koncepció formájába öntötték, együttműködésben a Silence duó zenészeivel.

Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt a Kokoschka babája című produkciót mutatja be Miskolcon. A táncelőadás Afonso Cruz regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét - olvasható a darabról az ismertetőben.

Mint írják, a Duda Éva Társulat a Ramazuri című előadással vesz részt a fesztiválon: a darab látványos, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi produkció, amelyben derűs és szellemes koreográfiák követik egymást.

További információ a programról a www.horizontfeszival.hu oldalon érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ