Hazai tánckörképet mutat be a Muharay Népművészeti Szövetség a Nemzeti Táncszínházban
Dátum: 2021. július 13., kedd, 4:19

Zenés, táncos népviselet-bemutatóval és a Hazai tánckörkép című előadással várja a közönséget a Muharay Népművészeti Szövetség július 17-én a Millenáris parkban és a Nemzeti Táncszínházban. A fellépő táncosok több generációból és az ország számos településéről érkeznek.

A szövetség, megalakulásának 30. évfordulója alkalmából egész napos ünneplést tervez - olvasható a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, délután a Millenáris parkba látogatók megismerhetik a magyar tájegységek legjellemzőbb viseleteit. A különleges ruhadarabok világában Bathó Edit kalauzolja a közönséget, a zenéről a szombathelyi Boglya Népzenei Együttes, a szekszárdi Csurgó Zenekar és a Zengővárkonyi fúvósok gondoskodnak. A Nemzeti Táncszínházban tartott esti előadáson a táncosok tájegységek szerint - Rábaköztől Szatmárig - mutatják be az egyes vidékek jellegzetes táncait és viseleteit.

A hagyományőrző együttesek táncosainak több generációja lép színpadra, felnőtt- és gyerektáncosok, a Népművészet Mesterei, Fülöp Ferenc-díjas magyar, magyarországi cigány, német és szlovák nemzetiségű táncos szólisták.

Az este házigazdája Sebestyén Márta, valamint Sebestyén István, a Népművészet mestere, bukovinai mesemondó, zenél a Bekecs Együttes és a FixStimm Zenekar, az előadás rendezője a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség.

A 1990-ben alakult Muharay Elemér Népművészeti Szövetség több mint harminc éve határon túlra is átnyúló összekötő kapocs a hagyományőrző falusi együttesek, együttes vezetők, néprajz, néptánc és népzenekutatók számára. Csaknem 5 ezer 500 tagja van, 120 településről 134 hagyományőrző táncegyüttest, mintegy 15 ezer népművészettel foglalkozó táncost, zenészt, kézművest, néprajzzal foglalkozó pedagógust, kutatót képvisel.

A hagyomány ápolást nem kizárólag a régi szokások, zenék őrzéseként értelmezi, nagy hangsúlyt fektet a közösségépítésre és arra, hogy a következő generáció is megtalálja azt a hagyományainkban rejlő tudást, amit továbbvisz, ami a jelenben is alkalmazható, éltethető. Tevékenysége során szakértői képzéseket, táncoktatásokat indít és vidékfejlesztési programokat, amelyeknek segítségével a hagyományőrző, értékteremtő kisközösségekkel közösen, hosszútávon gondolkozva újjáéleszthetik a kistelepülések kulturális, közösségi hagyományait.

További információ a rendezvényről a http://www.muharay.hu oldalon érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Van...visszavezető út a fantáziától a valósághoz, s ez - a művészet."
Freud
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ