Augusztus 31. és szeptember 5. közt rendezik meg a TÁNC Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált
Dátum: 2021. agusztus 1., vasárnap, 7:46

Augusztus 31. és szeptember 5. közt rendezik meg a huszonharmadik TÁNC Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Veszprémben - jelentette be a rendezvény igazgatója pénteken Veszprémben.

Vándorfi László felidézte: 1998 óta rendezik meg a kortárstánc fesztivált Veszprémben, 2001 óta a Pannon Várszínház szervezésében.

Hangsúlyozta: mindvégig megőrizték a kezdetektől jellemző összművészetiséget. Ennek jegyében idén Gáspár Gábor fotókiállítása, a LightHouse fénykiállítása, a Grecsó-fivérek estje, valamint filmvetítések is színesítik a programot.

Horváth Csaba, a fesztivál művészeti vezetője elődje, a nyugállományba vonult Krámer György és Vándorfi László munkáját méltatta, akik életben tartották a fesztivált.

A programot ismertetve elmondta: fellép Veszprémben a Szegedi Kortárs Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Frenák Pál Társulat, a Duda Éva Társulat, valamint Fehér Ferenc is. Mellettük az Imre Zoltán Program díjazott pályakezdő, a "progresszív fősodorhoz" tartozó művészeinek koreográfiái, valamint nemzetközi fellépők - a német Laboration Art Company/LAC és a belga Compagnie Claudio Stellato - is helyet kapnak a fesztivál programjában.

Az előadásokat négy veszprémi helyszínen - a Hangvillában és az Agórában, valamint a két épület előtti közterületeken, illetve az Expresszóban és a Veszprém Arénában - rendezik. Az első nap a fiatal koreográfusok napja lesz, a második a nyitány, a harmadik nap mottója klasszikus kortársak, a negyedik egy nemzetközi nap, míg az ötödik összművészeti nap lesz, a zárónapon pedig a Veszprém Arénába várják a családokat egy a kortárs táncot és a cirkuszművészet összekötő programra.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális projektmenedzsere arról beszélt: folyamatosan keresik a kapcsolatot nemzetközi fellépőkkel, kihasználva azt, hogy a táncművészetben nincsenek nyelvi korlátok.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója a személyes találkozások fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, valamint örömét fejezte ki, hogy a 2017-ben létrehozott Imre Zoltán Program fiatal koreográfusai, táncművészei közül sokak vesznek részt a veszprémi fesztiválon.

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztivált megelőzően augusztus 23-ától ÉLJ! - Értem, Látom, Jelzem címmel gesztusnyelv alapú nonverbális kommunikációs foglalkozásokat rendeznek a Pannon Várszínház társulatának tagjaival Veszprémben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ A szerelem buzgó megfeledkezés mindarról, ami rajta kívül van."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ