Augusztus végén rendezik meg a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált
Dátum: 2021. agusztus 10., kedd, 15:03

Idén nyár végén rendezik meg a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált: a koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztott, hagyományosan tavasszal megrendezett eseményre augusztus 24. és 28. között várják magyar és külföldi produkciókkal a közönséget.

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye szerint idén is Éder Vera fotókiállításával nyílik meg a fesztivál: a Miskolci Balett táncművészei a fotóművész képein keresztül adják át mindazokat az érzelmeket, melyeket az elmúlt közel másfél évben éltek meg a járványhelyzet alatt.

A miskolci társulat egy nemzetközi kollaborációval indít a rendezvényen: Garrett Smith amerikai koreográfus a dallasi Bruce Wood Dance együttes után Európában először a Miskolci Balett társulatának adta át a Tiltott ösvények című produkciót, amely rávilágít arra, hogy a művészet szabadságát nem lehet korlátozni. Az előadás tisztelgés a világ azon országaiban élők előtt, ahol törvények tiltják a nyilvános táncot, egymás érintését, a táncművészet gyakorlását.

A Grecsó fivérek a Várkert Bazár új produkciójával, a Többet magunkról című előadással érkeznek Miskolcra, a Hodworks pedig legfrissebb előadását, az Ambert hozza el, amelyet a szeptemberi premier előtt láthatnak a miskolci nézők.

A Szegedi Kortárs Balett The black paintings/Blue című, a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben született előadását is láthatja augusztusban a miskolci közönség. A Blue című darabot Juronics Tamás rendező-koreográfus, a társulat művészeti vezetője a kék szín számtalan jelentése köré építi. Nanine Linning holland koreográfusnő The black paintings című darabjában pedig Francisco Goya festményeit saját, a mai társadalomra vonatkozó víziójával együtt kelti életre és helyezi a klasszikus világosság és sötétség közti harc történetébe.

A Duda Éva Társulat a PRIZMA című produkciót hozza el Miskolcra, melynek központi témája a megfordult világkép. Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt a Kokoschka babáját mutatja be Miskolcon.

Spanyolországból érkezik a táncfesztiválra az El Carromato utcaszínházi társulat Big Dancers című előadásával, amelynek főszereplői óriási táncoló bábok. A Gangaray Dance Company az Agora című előadását hozza el Miskolcra a nyitóest második felvonásaként.

Franciaországból Mehdi Farajpour koreográfus, rendező a KA-F-KA című előadással érkezik, amely Az átváltozás Franz Kafka képi univerzuma által inspirált szabad interpretációja. Az MN Dance Company Szlovéniából a DE_SET című előadást hozza el, amely Michal Rynia és Nastja Bremec Rynia alkotók közös "kreatív utazásának" tizedik évfordulóját ünnepli.

A fesztivál ideje alatt a színház épülete előtt kap majd helyet Juhász Katalin díszlet- és jelmeztervező szobra, amely a táncos eszközét, a testet jeleníti meg a kortárs művészet szellemében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ