Neves külföldi és hazai művészek a Budapest Táncfesztiválon
Dátum: 2021. szeptember 1., szerda, 15:37

Három külföldi együttessel, három hazai bemutatóval és egy önálló esttel várják a közönséget szeptember 18. és október 9. között a Nemzeti Táncszínház évadnyitó fesztiválján, a Budapest Táncfesztiválon.

Az őszi táncünnep nyitóestjén a Genfi Balett két előadással mutatkozik be, Hollandiából érkezik a Scapino Ballet Rotterdam, zárásként pedig a német tanzmainz kortárs tánctársulat darabját láthatja a közönség - hangzott el.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, hogy nehéz időszakon vannak túl, a február végére, március elejére időzített fesztivált a pandémia miatt kellett elhalasztaniuk szeptemberre. A fesztiválon több darabot elsőként láthat élőben a közönség.

A Nemzeti Táncszínház igazgatója hozzátette: nagyon erős és népszerű két előadással indítanak, a Genfi Balett Glory és Paron című darabjait Andonis Foniadakis koreografálta és a klasszikusból a kortársba hajló stílus jellemzi. A holland társulat előadása két részes, a második részben egy humoros, a 20-as évekbe visszakanyarodó történet is látható, amelyben cirkuszművészek is közreműködnek.

Elmondta, hogy a szerelemről és a vágyakozásról szól a tanzmainz társulat Soul Chain című darabja, amelyben az előadók izgalmas kortárs tánccá ötvözik a balettet és az elektro műfajt.

Az igazgató kiemelte, hogy a külföldi előadók mellett a hazai táncművészet egyik meghatározó előadója, Ladányi Andrea és közreműködik a fesztiválon. A a Kossuth-díjas táncművész hat olyan kiemelkedő férfi táncművésszel állította össze Divided Time című produkcióját, akikkel eddigi pályáján együtt alkotott.

Ertl Péter a bemutatók között sorolta a Szegedi Kortárs Balett legújabb, a The Black Paintings és a Blue című táncjátékát, a Gangaray Dance Company PRAKRITI című darabját, Frenák Pál bemutatóját Fig-Ht címmel, valamint Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház Caminos című darabját is.

Kovács Gerzson Péter TranzDanz című bemutatója is szerepel a programban. Mint mondta, vendégük lesz a Duna Táncműhely, a társulat A tizedik menyasszony című előadását mutatja be.

Ertl Péter kiemelte még a Székesfehérvári Balett Színház Hattyúk tava előadását, amelyet október 2-án, valamint a Badora Társulat Kingdom című darabját, amelyet október 3-án láthat a közönség.

Elmondta, hogy a Duda Éva Társulat is közreműködik a fesztiválon, RAMAZURI című darabjukat október 4-én mutatják be. Az idén 30 éves Budapest Táncszínház Egyszer visszatérsz című estjét pedig október 5-én láthatja a közönség a fesztiválon.

Feledi János táncművész, koreográfus, a 10 éves fennállását ünneplő Feledi Project vezetője elmondta, hogy a fesztiválon a Don Quijote című darabjukat mutatják be.

A Győri Balett is bemutatóval készül az eseményre, szeptember 28-án a Chaos és a The Waves című darabjukat először láthatja a közönség - közölte Velekei László, a Győri Balett igazgatója. Az első előadást az elmúlt időszak érzelmei inspirálták, a második előadás, amit Lukács András koreografált, Virginia Woolf utolsó pillanatait dolgozza fel.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője elmondta, hogy a 60 éves Pécsi Balett jubileumi esttel várja a közönséget. Az előadáson debütál a Több mint balett - a Pécsi Balett 60 éve címmel elkészül film, valamint új koncepcióval állítják színpadra Az iszonyat balladája című emblematikus darabjukat is.

Ertl Péter kitért arra is, hogy a darabok feldolgozását beszélgetésekkel segítik az előadások után.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ