Határon túli hivatásos néptáncegyüttesek mutatkoznak be a Hagyományok Házában
Dátum: 2021. október 8., péntek, 15:20

Nyolc határon túli hivatásos néptáncegyüttes mutatkozik be Budapesten a Hagyományok Házában, ahol csütörtöktől négy napon keresztül koncert és táncház is várja az érdeklődőket.

A Hagyományok Háza tájékoztatása szerint a fesztivál nemcsak a külhoni műhelyekben folyó munka legfrissebb színpadi eredményeit tárja a közönség elé, hanem a kísérőprogramoknak köszönhetően valós képet nyújt a Kárpát-medence-szerte működő együttesek helyzetéről és elért eredményeiről.

A csütörtöki nyitónapon a Nagyvárad Táncegyüttes Katonaének című produkciója Bartók Béla és Kodály Zoltán katonadalgyűjtéseiből merít. Fellép a jubiláló Magyar Állami Népi Együttes 70 év színei című összeállításával, majd a vajdasági Fokos zenekar és a kárpátaljai Sodró együttes táncházat tart.

Pénteken a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Ékes Gyergyó című műsora a táncfolklorisztikailag kevésbé ismert Gyergyói-medence tánc- és zenekultúrájába nyújt betekintést, majd az Ifjú Szivek Táncszínház Autentika - Saját anyag elnevezésű produkciója a Szlovákia területén élő nemzetiségek tánchagyományairól kínál átfogó képet. A napot a Maros Művészegyüttes Valaki jár a fák hegyén című, Kányádi Sándor verse ihlette bemutatója zárja.

Szombaton a Háromszék Táncegyüttes a Tiszta című előadásával lép színpadra.

A vasárnapi matinén az Udvarhely Néptáncműhely a Világszép Nádszálkisasszony című meseösszeállítást adja elő, este pedig a Rendek között, vonók mögött - népzenész sorsok című koncert várja a közönséget.

A négynapos programsorozatot a Bekecs Néptáncszínház Keresztúton című műsora zárja. Az alkotók a produkcióval a bukovinai székelyek előtt tisztelegnek, akik a vérzivataros időkben az egész magyarságnak példát mutattak kitartásból, emberségből - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ