Az iszonyat balladáját adja elő a Pécsi Balett a Nemzeti Táncszínházban
Dátum: 2021. október 8., péntek, 15:50

Budapesten is előadja a 60 éves Pécsi Balett az először hat évtizede bemutatott Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus alkotást szerdán este a Nemzeti Táncszínházban - közölte a társulat az MTI-vel.

A Pécsi Balett közleményében azt írták, Vincze Balázs művészeti vezető ötletére a darab teljesen új koncepció mentén, Zachár Lóránd koreográfiájábal készült az eredeti zenére.

Felidézték: az előadást szeptember 17-én állították színpadra a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, a produkció pedig óriási sikert aratott, s különösen nagy hatással volt azokra az egykori tagokra, akik maguk is táncoltak a hatvan évvel ezelőtti darabban.

Közölték: Szokolay Sándor örök érvényű kompozíciója "hátborzongatóan erős hídként köti össze a múltat és a jelent". Hozzáfűzték: hatalom, elnyomás, szabadságvágy, remény - a négy megkerülhetetlen vezérszó irányította az új alkotó gondolatait is.

A közlemény szerint Zachár friss koncepciója és táncnyelve, Kozarics Viktor jelmezei, a látvány és a zene harmonikus összjátéka alkotják meg Az iszonyat balladája 21. századi változatát.

A művet a budapesti jubileumi est első részeként láthatják szerdán este hét órától a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán.

A második részben a jubileum alkalmából készített, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült Több mint balett című dokumentumfilm debütál Budapesten, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat.

A filmből megismerheti a közönség azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami, mellékszálként pedig öt fiatal táncos mindennapjait mutatja be az alkotás, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerhet a közönség - írták a kommünikében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ