Tánc-Szín-Játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa alkotómunkáját bemutató kötet
Dátum: 2021. október 25., hétfő, 7:46

Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

A kötet olyan történelmi táncjátékok, táncdrámák, mesejátékok és tánc-szín-játékok forgatókönyvét, szövegkönyvét és librettóit tartalmazza, amelyek nyomán kivételes előadások születtek - áll a Magyar Nemzeti Táncegyüttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

A könyvbemutatót október 27-én tartják a Magyar Nemzeti Táncegyüttes SZRLM című produkciójának premierje előtt a Müpában. A Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa közös alkotómunkájának válogatott, tematikus koreográfiáit felvonultató, egyetlen alkalommal műsorra tűzött produkciót a Müpa Fesztivál Színházában láthatja a közönség.

A két alkotó pályája alatt számos történelmi tablót, drámai előadást, táncjátékot hívott életre, amelyek közül az esten több ikonikus koreográfia is újra látható lesz. Vörösmarty Mihály, Arany János, József Attila és Móricz Zsigmond alkotásai által ihletett koreográfiák kaptak helyet az előadásban.

A most megjelent kötetben megtalálható művek Zs. Vincze Zsuzsa szerteágazó művészeti tevékenységének írásos változatát mutatják be.

Mint írják, Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom-néprajz szakán szerzett diplomát. Táncos pályafutása az akkoriban induló táncházmozgalomban teljesedett ki. Egyetemistaként néptáncot és népdalokat tanított több táncházban, az elsők között tartott gyerektáncházakat.

Az 1980-as évek közepén kötelezte el magát a hivatásos néptáncos pálya mellett; férje, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus közvetlen munkatársaként, alkotótársaként. Először mint táncos szólista, majd tánckarvezető, jelenleg mint koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője. Hosszú évtizedeken keresztül tanított férjével együtt magyar néptáncot a hazai néptáncegyüttesek szinte mindegyikében, csakúgy, mint külföldön.

A Magyar Tudományos Akadémia társadalmi gyűjtőjeként gyakran vett részt táncgyűjtéseken, néprajzi gyűjtéseken Magyarországon és Erdélyben. Az együttesben végzett pedagógusi, koreográfusi és vezetői munkája mellett több mint húsz éve ír rendszeresen forgatókönyveket, szövegkönyveket táncjátékokhoz, színpadi darabokhoz.

Sokféle feladatot vállalt: nemcsak forgatókönyvíróként, dramaturgként, de koreográfusként, jelmeztervezőként, hanem gyakran társrendezőként is tevékenykedett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásainak létrehozásakor.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ A világ nagy eseményeinek a története jóformán nem egyéb a bűntettek történeténél."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ