Egész évadon át tartó eseménysorozattal ünnepel a 20 éves Nemzeti Táncszínház
Dátum: 2021. december 1., szerda, 19:49

Egész évadon át tartó eseménysorozattal ünnepli alapításának 20. évfordulóját a Nemzeti Táncszínház, amely különleges előadásokkal, művészeti albummal és televíziós filmpremierrel is készül a jubileumra.

Kiss János Kossuth-díjas balettművész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke a színház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felidézte azt a pillanatot, amikor a Várszínházba először beléphettek, és a táncművészek végre megkaphatták otthonukat, amelyre évtizedek óta vágytak, majd 2001. december 1-jén felgördülhetett a függöny. "Micsoda fantasztikus előadások, milyen művek, milyen csodák születtek meg abban a parányi ékszerdobozban" - emlékezett, hozzátéve, hogy ma büszkék és boldogok lehetnek, hogy a Millenáris parkban van egy fantasztikus európai szintű otthonuk.

"A szakmánkat csak a minőség óvhatja meg. Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy a mi szakmánk a legjobb, a legmegbecsültebb legyen, mert megérdemli. (...) Vigyázzunk egymásra, legyünk büszkék egymásra, tiszteljük egymást és lepjük meg a közönségünket" - fogalmazott Kiss János, aki a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöksége nevében ajándékot adott át Ertl Péternek, a Nemzeti Táncszínház igazgatójának és az intézmény dolgozóinak.

A jubileumi események alkalmával szinte mindenki szerephez jut, aki 2001. december 1-je óta részese a Nemzeti Táncszínház életének. Nemcsak egy rangos hazai intézmény, hanem a teljes hazai táncművészet ünnepségsorozata lesz ez - hangzott el az eseményen.

A Nemzeti Táncszínházban 2022 áprilisáig ünnepi gálaműsor-sorozattal várják a közönséget, havi egy NTSZ 20 programot tűznek műsorra. Ezeken az estéken több társulat lép egymás után színpadra, és olyan előadásokat láthat majd a közönség, amelyek kapcsolódnak az intézményhez, hozzájárultak a Nemzeti Táncszínház sikeréhez. A Táncra fel!, az Össztánc, a Mindenünk a tánc, a Szabad egy táncra és a Let s Dance című gálaműsorok ebben a formájukban csak egy este láthatók.

A Nemzeti Táncszínház jubileumi művészeti albumát Hajnal Ágnes és Kocsis Ágota, a könyv szerkesztői mutatták be. Mint kiemelték, a kötet gazdag fotóanyagot, interjúkat és ismertetőket tartalmaz, 155 előadást és 98 társulatot mutat be. A kiadvány gerincét az együttesek által közvetített gondolatok és azok a fotók alkotják, amelyeken a legemlékezetesebb előadásaik egy-egy pillanata látható.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilm, amelyet az M5 kulturális csatornán szerdán 21 órakor láthat a közönség, a Nemzeti Táncszínház falai között készült hazai táncegyüttesek közreműködésével, a táncszínház szellemiségét meghatározó szakemberek tolmácsolásában.

Delbó Balázs, a film rendezője elmondta: a filmet két hétig forgatták inspiratív környezetben a Nemzeti Táncszínházban. "Csodálatos kreatív munkafolyamat volt ez a tíz együttessel" - mondta, kiemelve, hogy a filmet a tánc viszi végig. Érdekes történetek, vélemények is elhangzanak, de mindvégig tánc látható, különböző stílusokban, de a legmagasabb szinten - tette hozzá.

A film a Nemzeti Táncszínházban is rendszeresen látható lesz az évfordulós évad idején. A filmvetítés mellett kulisszajáráson is részt vehet majd a közönség a Millenáris parkban lévő épületben, egy-egy neves táncművész kíséretében.

A szerdai eseményen először adták át azt a két szakmai díjat, amelyet Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a húszéves évfordulóra alapított. A Táncszínházért Nagydíjat a színházért folytatott munka elismeréseként Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház alapító igazgatója vehette át. A Táncszínházért Társulati Díjat a kollégák szavazatai alapján az intézmény három munkatársa, Gál Éva értékesítési csoportvezető, Hamvay Péter üzemeltetési csoportvezető és Homoki László IT menedzser kapta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Ha kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni arra, hogy a pénzt nem lehet megenni."
Indán közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ