Ismét tavasszal rendezik meg a Budapest Táncfesztivált
Dátum: 2022. március 29., kedd, 18:31

Két helyszínen három neves külföldi együttes és nívós hazai előadások várják a közönséget április 28. és május 11. között a Budapest Táncfesztiválon, az eseményt a világhírű Martha Graham Dance Company előadása nyitja meg a Müpa Fesztivál Színházában.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy ismét tavasszal, a tánc világnapja közelében rendezzék meg a fesztivált.

A nyitó előadásról szólva kiemelte: Martha Graham a modern tánc egyik legnagyobb alakja volt. A Hommage a Martha Graham című különleges előadáson Martha Graham mára ikonikussá vált koreográfiját, újraértelmezését hozza a táncegyüttes: az est során újraéled az 1935-ben készült, majd évtizedekig elveszettnek hitt Panorama című Graham-munka egy részlete, Norman Lloyd eredeti zeneművére.

Mint hozzátette, külön öröm, hogy a New York-i társulattal érkező balettmester a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek közreműködésével állítja a Müpa színpadára a produkciót.

A nyitány másnapja egyben a tánc világnapja, amelynek alkalmából közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház, az eseményen a művészeti produkciók mellett szakmai díjakat adnak át.

Május elsején az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat HOME című előadásának ősbemutatóját láthatja a közönség, amely Anh Ngoc Nguyen, vietnámi koreográfus személyes vallomása a világunkban zajló és mindannyiunkat érintő folyamatokról - emelték ki.

Ertl Péter elmondta, hogy május 7-én és 8-án a Dresden Frankfurt Dance Company lép színpadra a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán. Napjaink egyik legnevesebb táncegyüttese Hollow Bones (üreges csontok) című Jacopo Godani-koreográfiával érkezik. Az előadások után pedig közönségtalálkozót tartanak.

A neves külföldi együttesek mellett május 3-án a Győri Balett megrázó és drámai erejű Ne bánts! című előadásával érkezik a Táncszínházba. Velekei László, a Győri Balett igazgatója elmonda, hogy a darab a családon belüli erőszak témájával foglalkozik.

Ertl Péter újdonságként említette, hogy idén bemutatkozik a Nemzeti Táncszínházban a Budapesti Operettszínház Balettegyüttese is. Május 2-án a Korhatár nélkül című előadásban körbetáncolják a balett világát a Hattyúk tavától a Mosoly országán át, egészen a kortárs balett koreográfiákig.

A Kisteremben a Feledi János - Feledi Project az emberi létet alapvető eseményeire választ kereső TestTérKép című előadása tekinthető meg, valamint egy mindig különlegesben gondolkodó alkotó, Fehér Ferenc várja a közönséget, a Hakuna Matata című darabjával.

Feledi János, a Feledi Project TestTérKép című előadásáról szólva kitért arra, hogy az emberi lét alapvető kérdéseire választ kereső darabot tíz évvel ezelőtt a Várban mutatták be, a mostani előadás ennek az újragondolása.

Május 5-én a The four seasons/Ha a világ enyém lenne című különleges angol-magyar kétrészes est érkezik a Táncszínházba. Földi Béla, a Budapest Táncszínház alapító igazgatója elmondta, hogy régi vágya volt, hogy külföldi együttesekkel közösen lépjenek fel. Az előadás első részében Vivaldi világhírű műve A négy évszak zenéje csendül fel, melyhez vizulális látványt a Compagnia Opus Ballet társulata nyújt, ezt követően pedig a Budapest Táncszínház előadásában, Földi Béla koreográfiája elevenedik meg a Ha a világ enyém lenne című előadásban.

Május 10-én és 11-én a franciaországi Malandain Ballett Biarritz La Pastorale című klasszikus balett alapokra építő, de a kortárs nyelven megszólaló táncelőadásával zárul a fesztivál. A mű Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült, és alapjául a zeneszerző derűs, idilli és természetdicsőítő 6. szimfóniája szolgált.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ