A tánc világnapja - Gálaműsorral ünnepel a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház
Dátum: 2022. május 1., vasárnap, 9:22

Gálaműsorral és szakmai díjak átadásával ünnepli a tánc világnapját pénteken a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház.

"40. alkalommal hajtjuk meg fejünket a táncművészet és a táncosok előtt április 29-én, a balett Shakespeare-jének tartott Jean-Georges Noverre születésnapján - hangzott el a világnapon tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: "A táncművészet területén van mit ünnepelnünk" - hangsúlyozta, hozzátéve: soha a magyar kultúrában ennyi közpénz, figyelem, forrás nem állt rendelkezésre, mint az elmúlt négy esztendőben. Új kulturális intézmények jöttek létre - mondta, kiemelve a 2019-ben megnyílt Nemzeti Táncszínház épületét. Az államtitkár köszöntötte az előző évi és az idei Harangozó Gyula-díjasokat és átadta nekik a táncművész-koreográfust ábrázoló szobrokat.

A tánc világnapján a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház minden évben gálaestet rendez, ahol a magyar táncélet szereplőit köszöntik és a művészeti produkciók mellett átadják a szövetség szakmai elismeréseit, az Imre Zoltán Alapítvány és az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait.

A gálaesten átadják többek között Az évad legjobb férfi-női táncosainak-díját, a Roboz Ágnes-díjat az évad legjobb végzős növendékei számára, Az évad legjobb alkotója-díjat, az Életműdíjat, valamint a Táncművészetért-díjat is - mondta Mihályi Gábor koreogáfus, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke, aki kihirdette a gálaest programját és az idei táncszakmai díjakat.

A Nemzeti Táncszínházban látható gálaest közreműködői ezúttal is a korábbi év díjazottai, többek között a Duna Művészegyüttes, a Gangaray Dance Company, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Miskolci Balett lép színpadra. Az estet Juhász Zsolt táncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője rendezi.

Tardy Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón köszöntötte a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjasokat.

Kiss János táncművész, a Magyar Táncművészek Szövetsége társelnöke bemutatta a táncszakma programnaptárját, köztük a következő időszak legnagyobb fesztiváljait.

A Nemzeti Táncszínház programjairól Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta: április 28-án indult a Budapest Táncfesztivál, amely május 11-ig két helyszínen, három neves külföldi együttessel és hazai előadásokkal várja a közönséget.

Kiemelte: a Nemzeti Táncszínház májusban 11 bemutatót tart, és nyáron folytatódik a TáncPark elnevezésű programsorozatuk. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház szeptember 8. és 11. között rendezi meg a 20. keszthelyi Táncpanorámát.

Mint mondta, a jövő évad a Társulatok Éve lesz, emellett számos bemutatóra készül a színház. A Magyar Állami Népi Együttes Az élet és a szerelem ünnepei címmel tűzi műsorra legújabb darabját, a Pécsi Balett a Zorba című koreográfiáját mutatja be, a GG Tánc Eger két premierrel érkezik, Hosszúhajú veszedelem és a Szerelem címmel, míg a 65 éves Duna Művészegyüttes A Duna balladái, táncok és imák a Duna-mentén című előadást állítja színpadra.

A Székesfehérvári Balett Színház az Un Ballo - Slice of time című darabját viszi színre, az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat a Szerelem kolera idején című művet mutatja be, a Bozsik Yvette Társulat Kristályvilág címmel készít új előadást.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Aforizmák
„A gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit."
Edmund Burke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ