Május 23-29. közt tartják a XXIV. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált
Dátum: 2022. május 1., vasárnap, 9:24

Május 23-29. közt tartják a XXIV. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált Veszprémben - jelentette be a rendezvény fesztiváligazgatója pénteken a bakonyi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Vándorfi László felhívta a figyelmet arra, hogy rendezvényük a jelenleg működő veszprémi fesztiválok közül a legrégebbi, és mára a város kiemelt fesztiváljai közt szerepel. Hangsúlyozta: Veszprém nem csak a hagyományos, a múltban gyökerező kultúrának, hanem a progresszív kultúrának is otthona.

Horváth Csaba művészeti vezető a programok ismertetésekor jelezte: a kortárs tánc az egyik legbefogadóbb művészeti ág, ezért rendezvényüket is az összművészetiség jellemzi majd.

A nyitónapon fellép az extrém sportolókból és kortárs táncosokból álló Flying Bodies csoport, valamint a tavalyi évhez hasonlóan idén is látható lesz a Lighthouse 360 fényinstallációja is.

Góbi Rita gyerekeknek szóló előadással készül a kora reggeli ébredésről, a finn Jenna Jalonen a magyar Simkó Beatrix-szal a két nép közös gyökereiről hoz egy darabot Veszprémbe.

A fesztiválra érkezik a kanadai koreográfus Marie Chouinard, a francia Massala és a szintén francia Josef Nadj is. Rajtuk kívül a Szegedi Kortárs Balett, a Sub Lab Pro, a Gangaray Dance Company is színpadra áll Veszprémben.

A fesztivál kísérőprogramjai közül az művészeti vezető kiemelte a Dresch Vonós Quartet koncertjét, a száz évvel ezelőtt született Pier Paolo Pasolini előtt tisztelgő filmvetítést, valamint azt is, hogy szombaton szakmai konferenciát is tartanak.

Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív főtanácsadója a kortárs művészet jelentőségének nevezte, hogy mindig az adott korra reagál és megpróbál a művészet nyelvén új területekre lépni, ezért mindig egyfajta "laboratóriumnak" tekinthető.

Németh Rajmund, az EKF program kulturális projektmenedzsere rámutatott: a rendezvény nem csak a legrégebbi veszprémi fesztivál, hanem a magyar táncszakma első kortárs fesztiválja is egyben.

Porga Gyula, Veszprém kormánypárti polgármestere köszönetet mondott Vándorfi Lászlónak, hogy 24 éven keresztül működtette a fesztivált. Hangsúlyozta: az EKF-program akkor lesz sikeres, ha a helyi rendezvényeken alapul, amelyeket a nemzetközi térben is igyekeznek megjeleníteni.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Ami a világon talán a legtöbb ostobaságot hallja: egy festmény a múzeumban. "
Goncourt fivérek
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ