Díjakat adnak át a tánc világnapján a Nemzeti Táncszínházban
Dátum: 2022. május 1., vasárnap, 9:25

Életműdíjat vehet át Lovas Pál balettművész, balettmester és Neuwirth Anna Mária néptáncpedagógus, a Bihari János Művészeti Iskola igazgatója a tánc világnapján a Nemzeti Táncszínházban, ahol gálaműsorral ünnepelnek és szakmai elismeréseket adnak át pénteken este.

A világnapot, amely a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapjához kötődik, 1983 óta minden évben április 29-én ünneplik.

A gálaesten a díjátadások mellett az előző évi díjazottak előadásaiból láthat rövid részleteket a közönség.

A műsorban többek között a Duna Művészegyüttes, a Gangaray Dance Company, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Miskolci Balett lép színpadra. Az estet Juhász Zsolt táncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője rendezte.

A gálaesten Az évad legjobb női táncművészének járó elismerést Matuza Adrienn (Győri Balett), Dowidat Sára (Inversedance - Fodor Zoltán Társulat), Szabó-Kenéz Enikő (Duna Művészegyüttes) és Opiczerné Kelemen Dorottya (a GG Tánc Eger alapító tagja, művésztanár, Magyar Táncművészeti Egyetem) veheti át. Az évad legjobb férfi táncművészének díját Daichi Uematsu (Győri Balett), Darabont Áron (Bozsik Yvette Társulat), Kiss Balázs (Magyar Állami Népi Együttes) és Tókos Attila (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) kapja.

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze Topolánszky Vince Tamás (Magyar Nemzeti Balett), Frank Edina (Pécsi Balett), Rácz Réka (szabadúszó táncművész, Kulcsár Noémi Tellabor) és Forczek Janka (GG Tánc Eger) lett.

Az évad legjobb végzős növendékei számára odaítélt Roboz Ágnes-díjat Cserháti Gergely Miklós, Fülöp Anna és Tran Viktória, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói, valamint Karsai Lúcia, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium végzős táncművésze veheti át.

Az évad legjobb alkotóját elismerő díjat Lukács András táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője, Sághy Alexandra táncművész, koreográfus, a Budapest Táncszínház művészeti vezetője és Zachár Lóránd táncművész, koreográfus veheti át.

A táncművészetért díjat Cziegler Balázs díszlettervező és Kovács Lászlóné, a Nemzeti Táncszínház vezető művészeti menedzsere kapja péntek este. A táncoktatásért díjat Kovács Zsuzsanna balettművész, táncpedagógus, a Pécsi Balett próbavezető balettmestere, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium balettmestere és Moldován Zsuzsanna balettművész, balettmester, művésztanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem címzetes egyetemi docense veheti át. A tánctudományért díjat Pónyai Györgyi táncelméleti szakíró, tánckritikus kapja.

Az Imre Zoltán Alapítvány díját Hégli Dusán koreográfus, rendező, a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház művészeti igazgatója veheti át a gálán.

Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány A Táncművészetért díjai közül A "Nagy" Alakításért díjat Balázsi Gergő Ármin (Magyar Nemzeti Balett), A "Nagy" Alakításért hallgatói díjat pedig Németh Lili (Magyar Táncművészeti Egyetem) kapja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ