Táncszínházi produkciót mutat be az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes
Dátum: 2022. május 9., hétfő, 15:53

A fogyasztói társadalom és a globalizáció termékeinek létjogosultságát feszegeti az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncszínházi performance jellegű koprodukciója - közölte hétfőn az erdélyi teátrum.

A 497 című előadás táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját. Az alaptörténet szerint Dumitru Dan vezetésével 1908-ban négy zenész-táncos jelentkezett Buzauból a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyalogló versenyre. Az utazók román népdalokat és néptáncokat tanultak, valamint hangszereken kezdtek játszani annak érdekében, hogy útjuk során saját folklórjuk előadásával tartsák fenn magukat. A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazását, amely során 497 pár bocskort használtak el.

Feljegyzések, térképvázlatok és naplótöredékek álltak az alkotók rendelkezésére, amelyek által betekintést nyerhettek a kontinenseket átívelő, kihívásokkal teli, sokszor drámai és tragikus utazásba. A gyaloglók voltak fogságban, vettek részt államelnöki fogadáson, érte őket baleset, de szórakozhattak egy híres indiai maharadzsa palotájában is, és mindezek folyamán számtalanszor megkérdőjelezhetővé vált a jelöletlen ösvényen haladás fontossága.

Az I. világháború kitörése és az infláció miatt a 100.000 frankos díj értéke oly annyira csökkent, hogy anyagi helyzetük változatlan maradt. Az alkotók felteszik a kérdést a fogyasztói társadalom és a globalizáció termékeinek létjogosultságával kapcsolatban.

A különleges képi világgal rendelkező 497 című előadás rendezője Farkas Tamás koreográfus, társrendezője Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője.

Az aradi bemutatót kedden este 7 órakor tartják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„Akkor vagyunk a legnevetségesebbek, amikor a legkomolyabban vesszük magunkat."
Jack Lemmon
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ