Számos érmet nyertek a Nemzeti Balettintézet növendékei Olaszországban
Dátum: 2022. május 26., csütörtök, 13:42

Három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzése, a Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) növendékei a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen.

A május 15. és 21. között 30. alkalommal megrendezett Citta di Spoleto Nemzetközi Táncverseny zsűrijében olasz, ausztrál, dél-koreai, ukrán és német balettművészek, balettmesterek és koreográfusok mellett Julio Bocca, az American Ballet Theater egykori sztárja is helyet foglalt - tájékoztatta az MTI-t hétfőn az Operaház.

Közleményük szerint a 9-11 éves kategóriában Bonecz Franciska Yuki és Jászovics Mira 3. évfolyamos növendékek megosztott első helyet értek el a Paquita, a Don Quijote és A rosszul őrzött lány egy-egy variációjával, míg Pollák Julianna Éva 2. évfolyamos növendék bronzérmet szerzett a Hagymácska és az Anjuta című balettek részleteivel.

A 12-14 éves kategóriában Varga Lilla Emese 4. évfolyamos növendék nyert ezüstérmet A hattyúk tava orosz táncával és a Párizs lángjaiból Lully gavotte-jával.

A 15-18 éves kategóriában a 6. évfolyamos növendékek közül Porkoláb Cecília arany-, Strbka Zsófia pedig ezüstérmet szerzett, előbbi Paquita- és Púpos lovacska-variációt, valamint A hattyúk tavából Odette variációját mutatta be, míg utóbbi Csipkerózsika- és Talizmán-variációval, valamint A hattyúk tava pas de trois részletével vett részt a versenyen.

Az intézet növendékeit a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének korábbi művészei, Radina Dace, az MNBI művészeti vezetője, valamint Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics balettmesterek készítették fel.

A közlemény felidézte, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei számos rangos elismerést szereztek az elmúlt hónapokban. Februárban a 19. alkalommal megrendezett berlini Táncolimpián két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet hoztak el klasszikus balett kategóriában, márciusban a hollandiai AmsterDans nemzetközi versenyen újabb aranyérmet nyertek, áprilisban pedig az olaszországi Leccében megtartott Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc-versenyen három kategóriában öt arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet, valamint a legjobb iskola díját is kiérdemelték.

Jövő héten a Helsinki Nemzetközi Balettversenyen Ruip Katica képviseli az intézetet, egyedüliként a közép-európai régióból - áll az Operaház közleményében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„A megbocsátás az az illat, melyet az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ