Egyensúlyban címmel készült el a Nemzeti Balett új estje
Dátum: 2022. május 28., szombat, 19:45

A Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című új, modern estjén először láthatja színházban a közönség Thierry Malandain francia koreográfus Don Juan, valamint Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiáját.

Az Opera Eiffel Műhelyházában június 3. és 11. között hat alkalommal megtekinthető előadásban a két tavalyi online premier mellett Jirí Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is visszatérnek a repertoárra - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

"A nők olyan ösztönnel találják meg a maguk szerelmi táplálékát a Földön, mint a madarak a magvakat vagy halakat". Márai Sándor Füves könyvének idézett sorai adták az ihletet Venekei Marianna számára, hogy Igor Stravinsky Tűzmadár című balettzenéjére koreográfiát készítsen. A történet nélküli egyfelvonásos darab a Márai-idézet gunyoros, ironikus hangulatát kívánja ábrázolni a női-férfi szerelmi viszonyrendszerekben, hét emblematikus nőalakot jelenítve meg: a harcias, dinamikus nőt, az elegáns dívát, a szenvedélyes szerelmest, a félénk kisasszonyt, az okoskodó matrónát, az ellentétekben élő nőt és a mindig gyötrődő szeretőt.

Szendrényi Éva és Augusztinyi Fruzsina félórás darabját az Aquincumi Múzeum madárformájú kelta ruhakapcsa (fibula) ihlette, ennek elvont, stilizált változata maga is a darab szereplőjévé válik, ahogy a forgószínpadon mozgó idomokat betáncolják a Magyar Nemzeti Balett művészei.

Az előadásban Földi Lea, Balaban Cristina, Furuhashi-Huber Inés, Takamori Miyu, Kelemen Ágnes, Pisla Artemisz, Asai Yuka, Cottonaro Gaetano, Majoros Balázs, Taravillo Mahillo Carlos, Kovács Noel Ágoston, Darab Dénes, Rónai András és Sardella Francesco működik közre, a látványvilágot Csontos Balázs világítástervező és Berzsenyi Krisztina jelmeztervező alakította ki, a betanításban a koreográfust Sárközy-Holler Ágnes segítette.

Az est a kortárs francia táncművészet kiemelkedő alkotója, Thierry Malandain Don Juan című koreográfiájának bemutatójával folytatódik. A gátlástalan spanyol nőfaló alakja csaknem négyszáz éve szolgál témával a művészeti ágak alkotói számára. A 18. században Christoph Willibald Gluck írt balettzenét a témában Gasparo Angiolini 1761-es bécsi balettpantomimjéhez. Thierry Malandain 2006-ban hasonló újító szándékkal kívánta feldolgozni a történetet, Don Juan személyiségének különböző aspektusait három táncosban megszemélyesítve.

A Magyar Nemzeti Balett Don Juan-előadásában, aminek 2021-es betanulását Malandain személyesen is figyelemmel kísérte, a főbb szerepeket hármas szereposztásban Balázsi Gergő Ármin, Okajima Takaaki, Morimoto Ryosuke, Taran Dumitru, Bourg Théo, Radziush Mikalai, Yamamoto Riku és Zhukov Dmitry (Don Juan), Kovtun Makszim, Lagunov Ievgen és Morvai Kristóf (Kormányzó), valamint Bourg Théo, Palumbo Valerio és Kerényi Miklós Dávid (A halál) alakítja, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, a próbákat Rujsz Edit és Szirb György vezeti.

A társulat az est további részében Jirí Kylián cseh koreográfus Mozart két zenéjére, a Holland Táncszínház számára készített koreográfiáját, a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából 1991-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott Petite Mortot, és az 1986-os Hat táncot tűzi műsorára. A két darab próbáit Prokofieva Irina és Tanykpayeva Aliya, valamint Venekei Marianna vezeti, az előadásokat a Magyar Nemzeti Balett két szereposztásban tűzi műsorára.

A Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című estjét június 3-án, 4-én két alkalommal, 5-én, 10-én és 11-én tűzi műsorára a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Aforizmák
„ Bármennyi jót mondanak is rólunk, ezzel semmi újat nem adnak a tudtunkra."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ