Meghirdette következő évadának bemutatóit a Szegedi Kortárs Balett
Dátum: 2022. június 14., kedd, 12:42

A Petőfi-emlékév alkalmából a Lánglelkű című táncjátékot tűzi műsorára a Szegedi Kortárs Balett 2022/2023-as évadában, s a társulat művészeti vezetője, Juronics Tamás színpadra állítja a Lear király történetét is - tájékoztatta az együttes az MTI-t.

A közlemény szerint a Szegedi Kortárs Balett egyedi módon csatlakozik a 2023. január 1-jén a költő 200. születésnapján kezdődő Petőfi-emlékévhez. A Lánglelkű című táncjátékot tűzi műsorára. Petőfi-versek szolgáltatták az ihletet a darab zenéjéhez, melyet a hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és zeneszerzésversenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők, Brandenburg Ádám Sándor, Dobri Dániel, Kecskés D. Balázs, Lázár Dániel György és Molnár Viktor komponáltak.

"A versek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által életre keltett zeneművek, fiatal koreográfusok munkái és a Szegedi Kortárs Balettól megszokott lenyűgöző látványvilágú költőiség együtt teremtik meg azt a szintézist, mely tovább élteti a lánglelkű költő korszakokon át nyúló zsenialitását" - írják a közleményben.

Idézik Reginald A. Foakes angol Shakespeare-kutatót, aki szerint a Lear királyt a drámaíró legnagyobb művének tartják, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben.

A Szegedi Kortárs Balett új produkciójának koreográfusa, Juronics Tamás szerint Lear fatális tévedése nem abban rejlik, hogy birodalmát idejekorán osztja fel, hogy elvéti a pillanatot - hanem, hogy azt reméli: vagyona és befolyása nélkül is fogják szeretni. Ez a felismerés pedig még tébolyítóbb egy ereje teljében lévő ember számára, mint annak, aki agg korba lép.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ