Meghirdette következő évadának bemutatóit a Szegedi Kortárs Balett
Dátum: 2022. június 14., kedd, 12:42

A Petőfi-emlékév alkalmából a Lánglelkű című táncjátékot tűzi műsorára a Szegedi Kortárs Balett 2022/2023-as évadában, s a társulat művészeti vezetője, Juronics Tamás színpadra állítja a Lear király történetét is - tájékoztatta az együttes az MTI-t.

A közlemény szerint a Szegedi Kortárs Balett egyedi módon csatlakozik a 2023. január 1-jén a költő 200. születésnapján kezdődő Petőfi-emlékévhez. A Lánglelkű című táncjátékot tűzi műsorára. Petőfi-versek szolgáltatták az ihletet a darab zenéjéhez, melyet a hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és zeneszerzésversenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők, Brandenburg Ádám Sándor, Dobri Dániel, Kecskés D. Balázs, Lázár Dániel György és Molnár Viktor komponáltak.

"A versek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által életre keltett zeneművek, fiatal koreográfusok munkái és a Szegedi Kortárs Balettól megszokott lenyűgöző látványvilágú költőiség együtt teremtik meg azt a szintézist, mely tovább élteti a lánglelkű költő korszakokon át nyúló zsenialitását" - írják a közleményben.

Idézik Reginald A. Foakes angol Shakespeare-kutatót, aki szerint a Lear királyt a drámaíró legnagyobb művének tartják, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben.

A Szegedi Kortárs Balett új produkciójának koreográfusa, Juronics Tamás szerint Lear fatális tévedése nem abban rejlik, hogy birodalmát idejekorán osztja fel, hogy elvéti a pillanatot - hanem, hogy azt reméli: vagyona és befolyása nélkül is fogják szeretni. Ez a felismerés pedig még tébolyítóbb egy ereje teljében lévő ember számára, mint annak, aki agg korba lép.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Bármennyi jót mondanak is rólunk, ezzel semmi újat nem adnak a tudtunkra."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ