Nyolc profi társulat lép színpadra a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón szeptemberben
Dátum: 2022. június 20., hétfő, 8:44

Öt nap alatt nyolc professzionális társulattal találkozhat a közönség a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó alatt szeptember 16. és 21. között. Az előadásokra már megválthatók a jegyek - közölte a szervező Pécsi Balett hétfőn az MTI-vel.

A tánctársulat közleményében azt írták: az eseményen látható idén a Pécsi Balett nagyszínpadi bemutatója, de újra a baranyai megyeszékhelyre érkezik a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett is.

A tánctalálkozó keretében Bozsik Yvette Társulat legújabb, Bohóc kerestetik című produkcióját hozza el Pécsre. A felnőtteknek szóló darab a Nemzeti Táncszínház felkérésére, a világhírű román-francia író, Matei Visniec groteszk drámája nyomán készült, a főszerepben Bozsik Yvette-tel és Vati Tamással.

A FrenÁk Társulat Twins című előadása a tánc nyelvén mesél majd az ikerlét mélyebb rétegeiről. Két táncos, két maszkos figura hol iker-bábuként, hol iker-testvérként keresik az egység, az összetartozás, az elszakadás, az egyedüllét és a magány állapotait - fogalmazott a közlemény.

A Pécsi Balett a Zorba című táncjáték bemutatóját tartja a találkozó alatt. Mikisz Theodorakisz Zorba című balettjének színrevitelével a pécsi társulat az elmúlt két évtizedben létrejött karakteres arculatát, a modern megjelenítésű, közönségbarát előadások tematikáját folytatja. A Juhász Zsolt és Zachár Lóránd rendezésében és koreografálásával, Koncz Péter főszereplésével készülő előadás különlegessége, hogy ötvözi magában a modern táncot és a néptáncot.

Az esemény néptáncos napján a - 14 éven felülieknek ajánlott - Kárment adja elő a Varidance Társulat. Vári Bertalan táncművészei Karavan Família élő muzsikájára járják vérpezsdítő, virtuóz cigánytáncaikat, egy humorral átszőtt felejthetetlen estét ígérve.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes legújabb, Toborzó című nagyszabású produkcióját is láthatja a publikum az együttes zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában Zsuráfszky Zoltán rendezésében.

Egy nappal később a Budapest Táncszínház hozza el legújabb, Lisztmánia című humoros táncelőadását Zachár Lóránd koreográfiájával, majd a találkozót a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett közös estje zárja. A Győri Balett Lukács András The Waves című koreográfiájával érkezik, a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás Vadak című darabját mutatja be.

A Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló rendezvényről és a jegyekről bővebben tanctalalkozo.hu oldalon lehet olvasni.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Aforizmák
„Rettenetes, hogy a valóságot nem lehet megismerni a tények miatt."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ