Fülöp Viktor Kossuth-díjas balettművész 25 éve halt meg
Dátum: 2022. július 12., kedd, 9:16

Huszonöt éve, 1997. július 13-án halt meg Budapesten Fülöp Viktor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

1929. február 9-én született Budapesten. Apja buszsofőr volt. Ő pilótának készült, a II. világháború miatt azonban álma nem teljesült, s így megmaradt a kezdetben átmeneti elfoglaltságnak tekintett táncnál. Budapesten Nádasi Ferenc és Harangozó Gyula tanítványa volt, majd Moszkvában tanult, ahol a későbbiekben is többször képezte magát. 1943-ban a Magyar Operaház balett társulatának tagja, 1949-ben az együttes magántáncosa, 1956-tól az Operaház próbavezető balettmestere lett, a repertoár jelentős részét ő tanította be. A kompromisszumokra nem hajlandó táncost a vezetéssel kialakult szakmai ellentétei miatt éveken át mellőzték, majd "művészi munkára alkalmatlannak" minősítve 1980-ban el is bocsátották.

Fülöp ezért beperelte az Operaházat, a pereskedés alatt segédmunkásként dolgozott az építőiparban. A pert végül megnyerte, a munkaviszonyát is visszaállították, de lényegében nem foglalkoztatták. Ekkor kezdett el hímezni, csodálatos kalotaszegi terítőket készített, majd csillárokat és antik bútorokat restaurált - bármihez kezdett, mesteri szinten végezte.

1981-től 1984-ig a világhírű Győri Balettnél, Markó Iván darabjaiban vendégszerepelt, legnagyobb sikerét a klasszikus japán zenére koreografált Szamurájban aratta. Ezután visszatért az Operaházba, ahol több korábbi szerepét táncolta el ismét új felfogásban, emellett az Almássy-téri kultúrházban amatőröket tanított.

Pályafutása során végigtáncolta az operaházi repertoár szinte minden darabja - a Diótörő, A hattyúk tava, a Giselle, a Párizs lángjai, A bahcsiszeráji szökőkút, a Gajane, a Bihari nótája, a Rómeó és Júlia, A csodálatos mandarin, a Spartacus, a Petruska, a Seherezádé, A rosszul őrzött lány, A szilfid, A fából faragott királyfi - főszerepét. 1964-ben feleségével és partnerével, Kun Zsuzsával együtt koreografálta Láng István balettjét, A Mario és a varázslót, a darabot ő rendezte, s ő táncolta Cipolla szerepét is.

Fülöp Viktor rendkívüli művészegyéniség volt, aki a hűvös, klasszikus eleganciát, a drámai szuggesztivitást és a humort igénylő szerepekben évtizedeken át kimagaslót nyújtott. Többször szerepelt magyar filmekben is, így a Keleti Márton rendezte Díszelőadásban, Jeles András Angyali üdvözlet című 1984-es alkotásában. Kardos Ferenc Mennyei seregek című filmjében Zrínyi Miklóst, a Vörös Colibriben egy neves koreográfust alakított, A nagy postarablásban egy magára maradt öregembert, és ő volt a Táltos a Honfoglalás című Koltay Gábor-filmben. Fellépett Az ember tragédiájának 1994. évi Nemzeti Színházi előadásain is, ahol az Úr szerepét alakította.

Művészetéért 1960-ban Liszt Ferenc-díjat, 1962-ben Kossuth-díjat kapott. 1968-ban lett érdemes, 1971-ben pedig kiváló művész. 1995-ben a Táncművészeti Kamara életműdíjjal tüntette ki, 2001 decemberében posztumusz Magyar Örökség-díjas lett.

Fülöp Viktor 1997. július 13-án halt meg Budapesten. "Egyszerre volt alázatos szolga és megvesztegethetetlen nagyúr. Szolgálta művészetével a közönséget és engedményeket nem tévő szigorral őrizte a színház erkölcsét" - írták róla. Emlékére 1998-ban Fülöp Viktor-ösztöndíjat alapítottak balettművészek számára, melyben évente tízen részesülhetnek. Az ösztöndíjat minden évben április 29-én, a Tánc Világnapján adják át.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ