Külföldi turnéra és két premierre készül a Szegedi Kortárs Balett
Dátum: 2022. október 3., hétfő, 9:25

Erős és izgalmas évadot kezd a Szegedi Kortárs Balett, ősszel több külföldi turnéra is indul az együttes, 2023-ban pedig két új premierre várják majd a közönséget - közölte Pataki András igazgató pénteken.

A művész az együttes 35. évadjának programját bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a munka már az augusztus 1-jével induló próbaidőszakkal elkezdődött, hiszen idén hét új táncművész csatlakozott a társulathoz. Hozzátette: a repertoár betanulása komoly feladat a táncosoknak.

Az együttes augusztusban Debrecenben a Mária evangéliumát játszotta, majd Százhalombattán, Budapesten, Gödöllőn és Temesváron a Carmina Buranával vendégszerepeltek, Sopronban Enrico Morelli olasz koreográfus Elégia című darabjából adtak elő részleteket, Pécsett a Vadak című produkciót mutatták be - tudatta az igazgató.

Ősszel a költségvetési zárolások miatt az együttes nyolc előadása elmarad a Nemzeti Táncszínházban, és Szegeden is a félévente szokásos 15 előadásból négyet az évad második felére kénytelenek halasztani - mondta Pataki András, ám hangsúlyozta, a nehézségek és a csökkenő támogatás ellenére optimistán tekintenek a jövőbe.

A járvány miatt három éve tolódó külföldi turnék, úgy tűnik, megvalósulnak: a Baltikumba október végén utazik az együttes, novemberben pedig New Yorkban vendégszerepelnek a Carmina Buranával.

Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta: Szegeden október első napjaiban az Elégiát és a Blue című produkciót játsszák, novemberben pedig a Müpával közösen létrehozott, Bartók Béla művére készült Concertót láthatja a közönség, a két kortárs magyar szerző, Lázár Dániel, illetve Molnár Viktor komponálta zenékre készült darabokkal egy estén. Visszatér a gyermekek egyik nagy kedvence, a Hamupipőke, majd decemberben a Diótörő is.

Február végén új bemutatóként a szegedi Kisszínházban a Tűz címmel - a szenvedélyt fókuszba helyező, spanyol témákat feldolgozó - új estet mutat be a Szegedi Kortárs Balett. A Carmen koreográfiáját Juronics Tamás és Czár Gergely készíti. A Bolerót Enrico Morelli állítja színpadra, akinek ez már a hatodik közös munkája a társulattal. A Garcia Lorca utolsó alkotása, a Bernarda Alba háza inspirálta - korábban már bemutatott - darabot pedig Juronics Tamás koreografálta.

Áprilisban a Nagyszínházban Shakespeare egyik legismertebb darabjának táncadaptációja, a Lear produkció várja a közönséget, melyet Juronics Tamás állít színpadra.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ