Budapest Ballet Grand Prix néven rendez balettversenyt a Magyar Táncművészeti Egyetem
Dátum: 2022. november 29., kedd, 7:48

Új nemzetközi balettversenyt hív életre Budapest Ballet Grand Prix néven a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE). A hazai balett- és táncművészet népszerűsítésére létrehozott eseményt 2023. november 20. és 24. között rendezik meg először.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az új versenyt bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a kulturális kormányzat számára is támogatandó a kezdeményezés, hogy egy új nemzetközi balettversenyt rendezzenek Budapesten.

Bár a balettművészet és a táncművészet határokat nem ismerő nemzetközi műfaj, az elmúlt évszázad megmutatta, hogy van egy sajátos magyar "arcéle". Erre az örökségre építve itt volt az ideje, hogy létrejöjjön egy ilyen verseny - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: minden együtt áll ahhoz, hogy a nemzetközi megmérettetés ne csak táncszakmai esemény legyen, hanem a magyar kultúra értékállóságát megerősítő és hirdető eseménnyé nemesüljön.

Mint kiemelte, elképzelhetetlen odaadás és megfeszített munka vezet el ahhoz, hogy egy-egy nagy versenyre beérjenek a művészek. Láthatjuk a színpadon a mozgásművészet harmonikus megnyilvánulását, amely több száz évekkel ezelőtt is az európai kultúra része volt.

Mint mondta, emeli az esemény rangját, hogy az egyetem a Nemzeti Táncszínházzal és a Müpával együttműködve rendezi meg a versenyt. A rendezvény sikerre van ítélve - fogalmazott.

Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora, a szervezőbizottság társelnöke kiemelte: az egyetem célul tűzte ki, hogy 2030-ig a táncművészeti képzések meghatározó központjává váljon Európában. A táncvilág térképére való felkerüléshez egy saját rendezésű verseny nagyban hozzájárulhat.

Elmondta: céljuk, az egyetem hírnevének erősítése mellett, tágabb léptékben a magyar kultúra és a magyar táncművészet értékeinek képviselete a nagyvilág felé. Így született meg a terv, hogy szervezzenek egy évente megrendezendő, innovatív és a nagyközönség érdeklődésére is számot tartó nemzetközi balettversenyt, találkozási pontot teremtve a táncművészet képviselői számára.

Az egyetem rektora az MTI-nek elmondta: a verseny zsűrijébe nemzetközileg elismert táncművészeket, koreográfusokat és együttesvezetőket hívnak meg. A zsűri elnöke Manuel Legris, a Párizsi Opera balett-társulatának étoile-ja, a Bécsi Staatsoper társulatának egykori és a milánói La Scala balettigazgatója.

Mint mondta, a rendezvény megmérettetést és kitekintést jelent a nemzetközi táncéletbe a fiatal táncosok számára, a legkiemelkedőbbeknek ösztöndíjat, pályakezdési lehetőséget teremthet. A versenyre a 15-24 éves korosztály tagjai jelentkezhetnek. A professzionális iskolák, együttesek versenyzői három korcsoportban - 15-17, 17-19, 19-24 évesek - nevezhetnek, klasszikus balett és moderntánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben.

Elmondta: a verseny fődíja 10 ezer, a második helyezett díja 7 ezer, a harmadiké 4 ezer euró, emellett különdíjakat, ösztöndíjakat és közönségdíjat is átadnak.

Az időtlenség művészete szlogennel megvalósuló verseny elődöntőjének a Magyar Táncművészeti Egyetem színházterme, a döntőnek a Nemzeti Táncszínház, a díjátadó gálának a Müpa ad otthont.

A balettverseny elnöke Fodorné Molnár Márta, társelnöke Kiss János, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

Az eseményen, amelyen Molnár Márta és Kiss János aláírta a verseny alapító okiratát, részt vett Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, az MMA elnöke, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója és a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumának több tagja, köztük Kiss János, Bozsik Yvette és Török Jolán táncművész.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ