Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban
Dátum: 2022. december 4., vasárnap, 15:19

Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó előadás egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt. A címszerepben Eleonora Accalai, Diego Rivera szerepében Kováts Tibor táncművész lép színpadra.

A Duda Éva Társulat idei évadának legfontosabb eseménye a bemutató, amely kuriózumnak ígérkezik az együttes repertoárjában - olvasható a Nemzeti Táncszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Duda Éva, a társulat vezetője, az előadás rendező-koreográfusa új koncepció mentén foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével. A látványos előadás egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve - olvasható a közleményben.

Akárcsak egy különös tárlatvezetésen, a táncképek során megmutatkoznak a női sors szépségei és kihívásai, szenvedélyes szerelmi történetek, egy impresszív kultúra képei, karneváli hangulat és Frida életének egy-egy meghatározó pillanata. Az előadás nem Kahlo élettörténetét mutatja be, hanem életútja és művészete által inspirálva önálló látványszínházi vízió egy drámai, ugyanakkor rendkívül színes, életteli világról.

A 115 éve született Frida Kahlo kultusza sokrétű, ideál, ikon páratlan életigenléssel, pedig élete tragédiákkal és viharos szerelmekkel volt tele. Sokak számára múzsa, a mai napig ösztönző erejű, akár a női egyenjogúságról, művészetről, bátorságról, akár előremutató eszmékről vagy bámulatos életerőről van szó.

Frida Kahlo ismert és népszerű művész Magyarországon is, a produkció lehetőséget ad, hogy a közönség új nézőpontokat kapjon élete és művészete megértéséhez, elmélyedjen alkotásainak és hazájának, Mexikónak látvány- és hangulatvilágában. "A Duda Éva Társulat célja, hogy méltón nyúljon egy nagy művész szellemi hagyatékához, életének legmeghatározóbb fordulatait és olykor megrendítő festményeinek mágikus erejét megőrizve öntse korszerű formába a szenvedéllyel és végletekkel teli érzelmek hullámait" - áll a közleményben.

A Duda Éva Társulat égisze alatt 2017-ben már készült egy Frida című zenés színházi produkció, a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben. Ezúttal egy új, táncra és látványra épülő előadást mutat be a Nemzeti Táncszínházzal közösen, karneváli hangulatban, cirkuszi és vizuális eszközökkel gazdagítva.

Frida szerepét Eleonora Accalai olasz táncos, a társulat állandó tagja alakítja, míg Diego Rivera szerepében Kováts Tibor balettművészt láthatja a magyar közönség hosszú idő után újra színpadon.

Kováts Tibor 1987-től a Magyar Állami Operaház magántáncosa volt, 1996 óta állandó vendégművésze, tanított a Magyar Táncművészeti Egyetemen és a Budapest Balett igazgatója is volt. Főszerepekben lépett fel a világ jelentős balettszínpadain, többek között Tokióban, Párizsban, Zürichben, Montrealban, Moszkvában és Berlinben. Színészként is számos darabban és filmben szerepelt, emellett koreográfusi munkái is ismertek.

A darabban fellépő táncművészek között van Bundschuh Vera, Déri András, Dragos Dániel, Füzesi Csongor, Ivanov Gábor, Kovács Mátyás, Nyeste Adrienn, Pataki Noémi és Temesvári Zsófia, a jelmeztervező Huszár Kató és Kiss Julcsi.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ