Elindult a regisztráció a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém nemzetközi balettversenyre
Dátum: 2023. február 10., péntek, 16:58

Elindult a regisztráció a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém 2023-ra; a nemzetközi balettversenyre 7-18 éves balettnövendékek jelentkezését várják március közepéig.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részeként megvalósuló Hungarian Ballet Grand Prix lehetőséget nyújt a versenyzők számára professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén, egyéni, duett és csoportos műsorszámokban egyaránt a versenyzői tudás megmérettetésére - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

Mint írják, a Hungarian Ballet Grand Prix hosszú távú célja a tehetséggondozás, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet minél szélesebb körben való népszerűsítése. A verseny díjazottjai a szakmai elismerésen túl a Junior Grand Prix elnyeréséért 500 euró, míg a Youth Grand Prix-ért 1000 euró pénzjutalomban részesülnek.

A közleményben idézik Solymosi Tamást, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatóját, a verseny szakmai vezetőjét, aki elmondta: az elmúlt években számos rangos nemzetközi versenyen vettek részt növendékeikkel, akik minden alkalommal sikert arattak. "Itt az ideje, hogy a világ szeme Veszprémre, Európa Kulturális Fővárosára és a magyar balettvilágra figyeljen" - fogalmazott.

A versenyre regisztrálni március 14-ig lehet. A regisztrációs szakaszban a versenyzők az előre meghatározott versenyprogram alapján állíthatják össze saját műsorszámukat, majd a választott műsorszámról készült, maximum 4 perc hosszúságú videófelvétel linkjét kell feltölteniük a jelentkezési felületre. A 12 év alattiak szabadon választott koreográfiával jelentkezhetnek.

A felvételek alapján választják ki a legjobbakat, akik június 26. és június 30. között részt vehetnek a veszprémi ActiCityben tartandó megmérettetésen, amelynek zsűrije a klasszikus balettművészet és a kortárs tánckultúra elismert művészeiből áll.

A szakmai esemény mellett a szervezők számos további szakmai, kulturális és élmény-programmal várják az érdeklődőket. Az esemény záróakkordjaként június 30-án a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok gálaesten lépnek fel.

Radina Dace, a Hungarian Ballet Grand Prix művészeti igazgatója, korábbi prímabalerina, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestere és művészeti vezetője kiemelte: számos országban jártak növendékeikkel különböző versenyeken, de csak vendégként, ezért örömmel tölti el, hogy ez alkalommal saját versenyüket rendezhetik meg. "Minden verseny nagyon fontos a balett-táncosoknak, mert képességeiket fejleszthetik. Nem lesz ez másképp a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém esetében sem" - mondta.

A Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával idén első alkalommal a veszprémi ActiCityben valósul meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ