Elindult a regisztráció a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém nemzetközi balettversenyre
Dátum: 2023. február 10., péntek, 16:58

Elindult a regisztráció a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém 2023-ra; a nemzetközi balettversenyre 7-18 éves balettnövendékek jelentkezését várják március közepéig.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részeként megvalósuló Hungarian Ballet Grand Prix lehetőséget nyújt a versenyzők számára professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén, egyéni, duett és csoportos műsorszámokban egyaránt a versenyzői tudás megmérettetésére - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

Mint írják, a Hungarian Ballet Grand Prix hosszú távú célja a tehetséggondozás, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet minél szélesebb körben való népszerűsítése. A verseny díjazottjai a szakmai elismerésen túl a Junior Grand Prix elnyeréséért 500 euró, míg a Youth Grand Prix-ért 1000 euró pénzjutalomban részesülnek.

A közleményben idézik Solymosi Tamást, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatóját, a verseny szakmai vezetőjét, aki elmondta: az elmúlt években számos rangos nemzetközi versenyen vettek részt növendékeikkel, akik minden alkalommal sikert arattak. "Itt az ideje, hogy a világ szeme Veszprémre, Európa Kulturális Fővárosára és a magyar balettvilágra figyeljen" - fogalmazott.

A versenyre regisztrálni március 14-ig lehet. A regisztrációs szakaszban a versenyzők az előre meghatározott versenyprogram alapján állíthatják össze saját műsorszámukat, majd a választott műsorszámról készült, maximum 4 perc hosszúságú videófelvétel linkjét kell feltölteniük a jelentkezési felületre. A 12 év alattiak szabadon választott koreográfiával jelentkezhetnek.

A felvételek alapján választják ki a legjobbakat, akik június 26. és június 30. között részt vehetnek a veszprémi ActiCityben tartandó megmérettetésen, amelynek zsűrije a klasszikus balettművészet és a kortárs tánckultúra elismert művészeiből áll.

A szakmai esemény mellett a szervezők számos további szakmai, kulturális és élmény-programmal várják az érdeklődőket. Az esemény záróakkordjaként június 30-án a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok gálaesten lépnek fel.

Radina Dace, a Hungarian Ballet Grand Prix művészeti igazgatója, korábbi prímabalerina, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestere és művészeti vezetője kiemelte: számos országban jártak növendékeikkel különböző versenyeken, de csak vendégként, ezért örömmel tölti el, hogy ez alkalommal saját versenyüket rendezhetik meg. "Minden verseny nagyon fontos a balett-táncosoknak, mert képességeiket fejleszthetik. Nem lesz ez másképp a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém esetében sem" - mondta.

A Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával idén első alkalommal a veszprémi ActiCityben valósul meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ