Április 27-én kezdődik a Budapest Táncfesztivál
Dátum: 2023. április 6., csütörtök, 16:40

Idén is neves hazai és külföldi táncegyüttesekkel várják a közönséget április 27. és május 6. között a Budapest Táncfesztiválon a Nemzeti Táncszínházban, ahol Shakespeare-, Bizet- és Mozart-adaptációk is szerepelnek a programban.

A 23. évfordulóját ünneplő fesztivált idén Olaszország egyik vezető táncegyüttese, a több mint 40 éve működő Aterballetto előadása nyitja meg április 27-én a Nemzeti Táncszínház Nagytermében - mondta el Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója szerdán az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

A táncegyüttes Eyal Dadon, valamint a Diego Tortelli koreográfusok által jegyzett, YELED/SHOOT ME című előadásával érkezik Budapestre, hogy tizenhat táncos tolmácsolásában egy különleges utazásra invitálja a nézőt a gyermeki egzotikum világába. A Spiritualized angol rockegyüttes zenéjére készült SHOOT ME című koreográfiában néhány Jim Morrison-felvétel is hallható lesz - tette hozzá.

A fesztivál másik külföldi fellépője az izraeli Vertigo Dance Company lesz. A táncegyüttes május 1-jén és 2-án lép színpadra Noa Wertheim Pardes című új, spirituális alkotásával, amelyet a pandémia okozta bezártság hívott életre. Az előadás zenéjét Itamar Doari világhírű ütőhangszeres művész szerezte.

Ertl Péter elmondta, hogy a két előadás a húsvéttól Szent Iván éjjeléig tartó világszínházi találkozó, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programjának is része.

Április 29-én, a tánc világnapján a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház közös gálaműsorra készül, amelynek része Az évad legjobb alkotója díját elnyert koreográfus előadása. A gálaesten adják át a hagyományok szerint a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait is.

Ertl Péter a fesztivál programjából kiemelte A siker kapujában című előadást, amelyen két sokoldalú, a nemzetközi színtéren is ismert fiatal művész, Safranka-Peti Zsófia és Halász Gábor mutatkozik be két-két különleges koreográfiával április 30-án.

Felhívta még a figyelmet a Feledi Project különleges atmoszférájú előadására, amely Prosper Merimée Carmen című novellája nyomán született. A Car(wo)men című, klasszikus és kortárs elemeket magába foglaló produkció öt női előadó tolmácsolásban kel életre a Nemzeti Táncszínházban május 5-én.

Május 3-án a PR-Evolution Dance Company Vörösmarty Mihály drámai költeményét, a Csongor és Tündét mutatja be. Nemes Zsófia, az előadás rendezője és koreográfusa az eseményen beszélt arról, hogy a klasszikus költemény ezúttal új nyelven, mai környezetben, egy iskolai szituációban kel életre.

Novák Péter rendező-koreográfus elmondta, hogy a Nomád Nemzedék Társulat egy egyedülálló színpadi adaptációval készül Mozart egyik legismertebb operája nyomán. A Varázsfurulya című előadásban a magyar népdalé és néptáncé a főszerep, de az összművészeti alkotásban helyet kap Csokonai Vitéz Mihály költészete, árnyjáték és egy vonósnégyessel kiegészülő folklórzenekari kíséret is.

Ertl Péter tájékoztatása szerint a fesztivált május 6-án a Szegedi Kortárs Balett zárja, amely legújabb, Lear című darabjával érkezik a Nemzeti Táncszínházba. A shakespeare-i klasszikust Juronics Tamás, az együttes művészeti vezetője állítja színpadra, aki az előadás kapcsán úgy fogalmazott: a darabot egyfajta kettőség jellemzi, a historikus szövetbe modern elemeket kevert, ami megnyilvánul például a zenében is, amelyben a mai hatású effektek reneszánsz korabeli zenei világgal keverednek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ