Számos érmet nyertek a Nemzeti Balettintézet növendékei Ausztriában
Dátum: 2023. április 6., csütörtök, 16:53

Tíz arany-, hat ezüst- és két bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzése, a Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) növendékei a héten megrendezett rangos bécsi VIBE 2023 nemzetközi balettversenyen.

A fiatalok eredményes szereplése mellett Chernakova Olga a legjobb balettmester, a Magyar Nemzeti Balettintézet pedig a VIBE 2023 legjobb iskolája díjában részesült a csaknem két tucat balettiskola közül - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az Operaház.

Közleményük szerint a professzionális klasszikus balett kategóriában a 12-14 évesek közt egyéniben és csapatban is első helyet ért el Prangova Mariia, akit ukrán háborús menekültként fogadott be az Operaház balettiskolája. A zsűri elismerésében részesültek Koltay-Szabó Lili Csenge egyéniben a Csipkerózsika Orgonatündér variációjával, csapatban Tőkey Hanga Petra partnerével szintén a Csipkerózsikából az Ékkövek variációjával.

A professzionális klasszikus balett kategória második helyezettje egyéniben a 9-11 évesek közt Pásztor Júlia lett A rosszul őrzött lányból Lise variációjával. Harmadik helyen végzett a 15-18 évesek közt Porkoláb Cecília Odette variációjával A hattyúk tavából, valamint a 12-14 évesek közt Jászovics Mira a Don Quijote egyik részletével.

Professzionális neoklasszikus lírai balett kategóriában első helyet ért el egyéniben Varga Lilla Emese a 15-18 évesek, Berki Laura pedig a 12-14 évesek között. Ugyancsak első helyen végzett 9-11 éves korosztályban Pálfi Adél és Vincze Bertalan Máté kettőse, valamint csapatban Albert Zsófia Enikő, De Nicola Angelika Nina, Gulyás Liza, Jászovics Mira, Pásztor Júlia, Regényi Helka és Steiner Isky Johanna. A 9 év alattiaknál egyéniben Pál Léna Szonja lett az első.

A kategóriában második helyen végzett a 9-11 évesek közt egyéniben és csapatban Varga Petra Hanna, utóbbiban Fövenyi Róza, Koncz Boersma Emily Grace, Schimicsek Sára és az Ukrajnából érkezett Shlyakhovetska Marta partnereként. Szintén második lett a 9 év alattiak között Solymosi Hanna és Solymosi Luca kettőse.

Kortárs tánc kategóriában, egyéniben az első hely mellett a Jövő Tehetsége díjban is részesült a 9-11 évesek közt Pálfi Adél, míg a 15-18 évesek közt Pásztor Lili Boróka, a 9-11 évesek közt pedig Vincze Bertalan Máté a második helyen végzett.

A nyílt kategóriában a 12-14 évesek közt Tóth Dorottya és Molnár Örs Domonkos duóban, Koltay-Szabó Lili Csenge, Petrovics Léna, Rácz-Fazakas Blanka és Tőkey Hanga Petra pedig csapatban értek el első helyezést.

Mint írják, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek felkészítését és betanítását Radina Dace, Chernakova Olga és Dmitriy Taraszovics Kirejko, Mirzoyan Albert és Tamara Pavlova, Gyarmati Zsófia, Kőszegi Katalin, Kovács Dénes és Vetési Adrienn balettmesterek végezték.

Az Opera balettigazgatója a díjátadón ösztöndíjat ajánlott fel a Magyar Táncművészeti Egyetem - a versenyen ugyancsak indult és klasszikus balett kategóriában eredményes - két hallgatója, a jövőre végzős Dobra Janka és Kökény-Hámori Kamill számára - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ A férfi mindig egyidős a nővel, akit szeret."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ