Országos néptáncfesztivált rendeznek május végén Szolnokon
Dátum: 2023. május 17., szerda, 17:15

Május 26. és 28. között rendezik meg a 26. Szolnoki Országos Néptáncfesztivált, amelyen nyolcszáz táncos lép fel - közölte a Tisza-parti város polgármesteri hivatala a város honlapján.

A tájékoztatás szerint a háromnapos fesztivál célja a néptáncegyüttesek, az alkotók számára művészeti fórumot biztosítani, új alkotások létrejöttét ösztönözni, támogatni az egyéni művészi alkotás minél szélesebb kiteljesedését és teret adni a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó kezdeményezéseknek.

A fesztivál idei versenyprogramjában tizenöt együttes mutatkozik be, a zsűri elnöke Juhász Zsolt lesz, tagjai pedig: Furik Rita, Kutszegi Csaba, Hégli Dusán és Eredics Gábor.

Mint rámutattak, a rendezvény amellett, hogy öregbíti a város hírnevét, erősíti a magyarságtudatot, hozzájárul a nemzeti identitástudat kialakításához. Emellett meghatározó a találkozó a zeneszerzők, a díszlet- és jelmeztervezők, a táncosok és az együttesek számára is.

Május 26-án, pénteken, a Szolnoki Szigligeti Színházban zajlanak a próbák. Ezen a napon kirakodóvásár lesz a Hild téren, ahonnan délután viseletes felvonulás indul és ahol flashmobot is tartanak. A megnyitó részeként látható késő délutántól a Tímár Archívum programja az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Május 27-én, szombaton zajlik a versenyprogram a Szolnoki Szigligeti Színházban. Este a Tarsoly zenekar kíséretében táncházat tartanak az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Május 28-án, vasárnap - szintén a kulturális központban - hirdetik ki a gálán résztvevők névsorát, és nyílt értékelés tartanak. Délután a színházban lesz a díjátadó, amelyet a gálaműsor követ.

Az első szolnoki néptáncfesztivált 1964-ben rendezték meg. A kétévente megtartott országos verseny az amatőr néptánccsoportok egyik fő találkozási pontja. Egy tízéves kényszerű szünet után 2009-ben éledt újjá a fesztivál, ám 2021-ben a szervezést meghiúsította a koronavírus-járvány.

A Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon bemutatkozott az elmúlt évtizedek során Novák Ferenc, Kricskovics Antal, Györgyfalvay Katalin, Szigeti Károly és Tímár Sándor, Varga Zoltán, Foltin Jolán, Mosóczi István, Mucsi János és Diószegi László, a fiatal nemzedék képviselői közül pedig Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili, Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Ágfalvi György és Lévay Andrea is - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ