Végvárak, vitézek címmel mutatja be új darabját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Dátum: 2023. szeptember 16., szombat, 11:47

Végvárak, vitézek címmel mutatja be új darabját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes; A koppányi aga testamentuma című regény nyomán készült előadás október 14-én és 15-én Budapesten a Müpában, a Liszt Ünnep keretében látható.

Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, ügyvezető igazgató az együtes csütörtöki viseletbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján elmondta: gazdag évad áll előttük, az együttesnek 120 előadása lesz. Folyamatos munkával, több bemutatóval készülnek.

Elmondta: a 2023/24-es évadban kiemelt együtteseként lépnek színpadra a Müpában, ahol három új darabot mutatnak be.

Mint mondta, a Fekete István regényének ihletésére, Zs. Vincze Zsuzsa forgatókönyvéből eredeti népzenei feldolgozásokra és Eredics Benjamin zeneművére készített Végvárak, vitézek az októberi ősbemutató után november 5-én és 6-án is látható a Müpában. A produkcióban a történelem és a mai kor egy "színház a színházban" előadásban elevenedik meg. A táncosok felváltva kalandoznak a régmúlt és a jelen világában, látványos, virtuóz táncokat, színes színpadképeket láthat a közönség.

Kiemelte, hogy novemberben szintén ifjúsági előadás látható új bemutatóként: Petőfi Sándor életét viszik színpadra, Éljen Petőfi! címmel.

Zs. Vincze Zsuzsa az együttes szakmai vezetője hozzátette: jövő év februárjában Farsangvasárnap címmel terveznek premiert.

Mint kiemelte, a bemutatók mellett szeptember 20-án és 21-én A hűtlen feleség című darab is látható lesz a Müpában.

Szólt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes arculata, honlapja megújult, amelyben nagy szerepe van Emmer László fotográfusnak és Hódi Rezső grafikusnak.

Zsuráfszky Zoltán hozzátette: a Nemzeti Színházban a Körhinta, a Csíksomlyói passió és az Egri csillagok című közös produkciók után decemberben elkészítik az Aranyhajú hármasok című darabot, majd tavasszal Szarka Tamásssal és Vidnyánszky Attilával közös munkaként A cigánytábor az égbe megy című filmből is ismert történetet viszik színre.

Mint kiemelte, az együttes pénteken a Kárpátok visszhangja című műsorát adja elő a Nemzeti Táncszínházban.

Mint elhangzott, az együttes vidéken és külföldön is fellép.

Október 19-én a Nemzeti Színházban az Egri csillagok látható, 25-én a Nemzeti Táncszínházban az Élő táncarchívum - Kalotaszeg című produkció, majd 26-án a Mátyás, a világ királya tekinthető meg.

A Csipkerózsika című produkció október 31-én a Békés Kulturális Centrumban, november 22-én pedig a Pápai Művelődési Házban látható. A Drakula című produkciónak december 5-én a RaM-ArT Színház ad helyet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Az ember élete nem az, ami megtörtént vele, hanem az, amire emlékszik, és ahogyan visszaemlékszik rá."
Gabriel Garcia Marquez
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ