Barbárok címmel látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása a Várkert Bazárban
Dátum: 2024. április 11., csütörtök, 10:46

Barbárok - Táncköltemények Móricz Zsigmond írásai nyomán címmel látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása csütörtökön este a Várkert Bazárban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, a tánckölteményekben Móricz Zsigmond tiszazugi méregkeverő asszonyai, a Pillangó című kisregény szerelmespárja és a címadó Barbárok novella szereplői, szatmári gyűjtéseinek parasztjai kelnek életre.

A közleményben kiemelik, hogy Móricz Zsigmond szatmári néprajzi gyűjtései során került igazán közel a magyar paraszti kultúrához. A parasztság életének megismerését tartotta legfőbb iskolájának. "Kimeríthetetlen mondanivaló duzzadt bennem, és 25-30 év alatt nem fogyott ki az a tarisznya, amit ott és akkor tömtem meg mohó kapzsisággal a nép életének mindenféle anyagával" - idézik az író szavait.

Mint írják, Móricz Zsigmond ismerte a magyar parasztság sorsát és mélyen együttérzett vele, és nemcsak azért, mert az ő gyökerei is oda nyúltak vissza, hanem mert egész életében visszajárt hozzájuk töltekezni. Az író elsőként mutatott példát arra, hogy miként lehet és kell a nemzeti hagyományainkat leginkább megőrző parasztság kultúrája felé szeretettel fordulni - fogalmaznak a közleményben.

Az előadás koreográfiáját Zs. Vincze Zsuzsa Kossuth-díjas, érdemes művész és Zsuráfszky Zoltán, a nemzet művésze, Kossuth-díjas, kiváló művész készítette. A zenét Kiss Ferenc, Gryllus Dániel, Árendás Péter és Balogh Kálmán jegyzi.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ