Elhunyt Havas Ferenc balettművész
Dátum: 2007. február 24., szombat, 16:06
Hosszas betegség után szombaton Sopronban elhunyt életének 72. évében Havas Ferenc balettművész - közölte Várkonyi Judit, a Magyar Állami Operaház sajtóreferense.

A balettművészt a Magyar Állami Operaház és a Magyar Táncművészek Szövetsége saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek - tájékoztatta a nemzeti hírügynökséget Kaán Zsuzsa, a Táncművészet című folyóirat főszerkesztője.

Havas Ferenc 1935. március 12-én született Budapesten.

1947-től 1952-ig volt a Magyar Állami Operaház növendéke. 1952-ben - tanulmányai közben ösztöndíjasként - szerződtette az operaház. 1953-ban Harangozó Gyula rábízta a Keszkenő című balett férfi főszerepét, ugyanebben az évben megkapta magántáncosi kinevezését. 1963-ban részt vett a moszkvai Nagy Színház féléves művésztovábbképzésén.

1960 és 1964 között a London Festival Ballet vendégszólistája volt, 1964-ben és 1966-ban a moszkvai Nagy Színházban táncolt Rómeót (partnere volt Raisza Sztrucskova és Kún Zsuzsa).

1974-től a Grand Ballet Classique de France állandó tagja volt.

A Kossuth-díjas balett-táncos, balettmester, kiváló művész 1977-től az Állami Balettintézet balettmestere, 1985-től pedig a Magyar Állami Operaház vezető balettmestere volt. 1989 óta az operaház örökös tagja.

Színpadi munkája mellett tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, 1999-től annak docense volt.

Több országban volt vendégprofesszor.

1962-ben Liszt Ferenc-díjat, 1965-ben Kossuth-díjat kapott. Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével 1994-ben, a Bartók-emlékplakettel, illetve a Magyar Táncművészek Szövetségének Életműdíjával 1999-ben tüntették ki. 2003 márciusában a Magyar Állami Operaház mesterművésze díjban részesült.

A balettirodalom valamennyi férfi főszerepét eltáncolta. Néhány a legjelentősebbek közül: A hattyúk tavában a Herceget alakította, a Csipkerózsikában Desirét, a Rómeó és Júliában Rómeót, illetve Capuletet, A makrancos Katában Baptistát, a Seherezádéban pedig a Szultánt.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Aforizmák
„Mit nem adunk föl, azt sohasem veszítettük el."
Friedrich Schiller
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ