Egy balett – két változat
Dátum: 2007. agusztus 14., kedd, 21:09
A hattyúk tava című balett új produkciójával indítja huszadik évadját szeptemberben a Szegedi Kortárs Balett; Csajkovszkij klasszikusából a felnőtteknek szóló előadás mellett egy gyermekeknek szóló változat is készül – közölte a társulat balettigazgatója.

Pataki András elmondta, hogy a közönség részéről már régóta érezhető volt az igény egy gyermekdarabra. A gyerekeknek szóló kortárs produkcióra már Bozsik Yvette és Goda Gábor társulata is mutatott példát – jegyezte meg a balettigazgató. Hozzátette: a Szegedi Kortárs Balett nem hazudtolja meg önmagát, hiszen feldolgozásuk nem az emberek tudatában élő közismert előadás lesz.

Juronics Tamás, a szegedi társulat művészeti vezetője, a produkció rendezője kiemelte: A hattyúk tava egy nagyon ismert mű, amelynek a hattyúk világán kívül van egy erőteljesebb, egy pszichodramatikus, szimbolista játéka is. Egy, a saját személyiségét és szerelmét kereső embert mutat be, azt, hogy miként fordul el saját világától és keres menedéket egy álomvilágban – mutatott rá a rendező.

A gyermekváltozatban természetesen egészen másról van szó, hiszen nekik a mesei elemeket, a játékosságot, a karaktereket, a jó és a rossz, a varázsló, a hattyú és a herceg harcát, a jó győzelmét lehet kiemelni – mondta Juronics Tamás, aki először alkot gyermekközönség számára.

A Szegedi Kortárs Balett jubileumi, huszadik évadját indító előadás mindkét változatát szeptember 28-án mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban. Október 4-én pedig Budapesten, a Művészetek Palotájában láthatja – szintén mindkét változatot – a felnőtt és a gyermekközönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ