Magyar Fesztivál Balett a Müpá-ban
Dátum: 2007. szeptember 4., kedd, 18:07
Az idén 60 éves Markó Iván Kossuth-díjas, Érdemes Művész augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársaság Középkeresztje kitüntetést – a művészeti élet kiemelkedő személyiségeinek járó díj egyaránt szól Markó pályafutásának és jelenlegi alkotásainak. Régi és új koreográfiái közül egyet-egyet mutat be az általa 1996-ban alapított Magyar Fesztivál Balett szeptember 23-án és október 26-án a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.
Az 1985-ös Boleró férfi és női változata között az együttes 10 éves jubileumára íródott századik Markó-koreográfiát, az Angyalok üzenetét. A zeneirodalom legerotikusabb művére, Ravel Bolerójára 1985-ben készült, klasszikus Markó-koreográfiában maga a testet öltött Vágy űzi, hajtja az extázis és egymás felé a férfiakat és nőket. A Vágy újból és újból feltámad, hogy a beteljesülő szerelmes ölelésben megsemmisítse, majd újraélessze önmagát. A férfi és a női változat koreográfiája szinte teljesen ugyanaz, a különbség mégis óriási: Markó szavaival „épp annyi, amennyi nő és férfi közt van”.

Zene: Maurice Ravel

A Vágy: Misáczi Mónika / Nyári Gábor

A harmadik évezred elején soha nem látott szükségünk van Földünk megóvására és az emberek egymás iránti szeretetének és felelősségének feltámasztására. Az Angyalok üzenete ezt az életérzést kívánja közvetíteni Bach csodálatos muzsikájával, a mozdulatok és a látvány eszközeivel. A zene és a tánc öröme, az ember örök vágya a gravitáció leküzdésére, vagyis a repülés élményének megismerése inspirálta a koreográfust, Markó Ivánt. Az együttest rendkívül nehéz feladat elé állította Bach zenéjének érzelmi, szellemi és dinamikai mélysége, szárnyalása és intenzitása.

Az Angyalok üzenete ami szorongató és feszült jelenünkben fényt és hitet ad, amely megmutatja az egymáshoz vezető utat és segít felismerni egymásrautaltságunkat.

Zene: J.S. Bach

Jelmeztervező: Pilinyi Márta

Szólisták: Loósz Krisztina, Nyári Gábor, Misáczi Mónika, Issovits István, Csöppüs Márton

Tánckar: Krenyác Éva, Csernyi Mariann, Csizmadia Katalin, Stetina Szonja, Szlizs Tamara, Goszton Petra, Házi Tamás, Kiss Krisztián

Koreográfus – rendező, művészeti vezető: Markó Iván
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ