Artus dupla premier
Dátum: 2007. szeptember 20., csütörtök, 13:14
A Piroska és a farkas című klasszikus mese szolgál alapjául az ARTUS – Goda Gábor társulata két szeptemberi premierjének. A Nemzeti Táncszínházzal közös, a Művészetek Palotájában látható produkciók érdekessége, hogy ugyanazt a történetet felnőtteknek és gyerekeknek szóló változatban is bemutatja a társulat.

A Farkasok társasága című felnőtt előadás, illetve a Piroska és farkasok című gyerekdarab alig, és mégis lényegileg tér el egymástól. Alig, hiszen minden mese ugyanúgy szól gyerekeknek és felnőtteknek. Különbséget a nézői szem tesz majd, hiszen ugyanazt a világot nézve mást lát a gyermek és mást a felnőtt: azt, amire kíváncsi, amit szeret vagy éppen elutasít.

A szeptember 26-án este 7-órakor bemutatandó Farkasok társasága a Piroska és a farkas közismert történetének feldolgozása egy új, rendhagyó értelmezésben. A darab szereplői táncosok, énekesek, zsonglőrök és zenészek. Az Erdő az emberben rejtőző, de nagyon is élő természet analógiája, amely magában hordozza mindazt, ami homályos, sejtelmes, titkos vagy titokzatos, rejtett, ismeretlen, tudatalatti, gyakran rémisztő, de mindezek ellenére rettenetesen vonzó. Piroskának ezen az erdőn kell átkelnie. Az erdő Farkasai pedig az ember ősi, civilizálatlan, állati vonásait hordozzák, akik ha éhesek esznek, ha vágyaik támadnak, közösülnek. A Vadász pedig a józan, tudatos ember, aki egyben a megmentő, a hősies, törvényes gyilkos is, akinek a szemében minden farkas egyformán bűnös.

A szeptember 27-én 10.30 órakor bemutatandó Piroska és a farkasok ugyanannak a közismert mesének a gyerekeknek szóló, rendhagyó előadása. A gólyalábakon álló és vándorló Varázserdő egy különc nagymamát és hét csavargó farkast rejt magában, akik azonban egyáltalán nem gonoszak. Itt az Erdő olyan, mint a leány lelke mélyén rejtőző, titkon ébredő természet. Piroskának, ahogy minden lánynak, egyszer át kell mennie ezen a Varázserdőn. Amikor belép a rengetegbe, még kislány, és amikor kijut belőle, már ifjú hölgy.

– Az ősz számomra a legintenzívebb, a legizgalmasabb évszak. Tele van energiával, kreativitással, újrakezdéssel és elmélyült gondolkodással – mondta Goda Gábor, a két új darab írója és rendezője, aki augusztus eleje óta próbál a sok vendégművésszel kiegészült társulattal. – Ezek a bemutatók azért is különlegesek, mert Magyarországon nem volt még példa arra, hogy ugyanaz a társulat egy nap különbséggel lényegében két darabot mutasson be. Másrészt azért is nagyon fontos nekünk, mert hosszú évek után most először vállaljuk, hogy a hagyományos színházi keretek között lépjünk közönség elé.

Premierek (Művészetek Palotája – Fesztivál Színház)

Farkasok társasága: 2007. szeptember 26. 19.00 óra (felnőtt előadás)

Piroska és a farkasok: 2007. szeptember 27., 10.30 óra (gyermek előadás)

További előadások 2007-ben (Művészetek Palotája – Fesztivál Színház)

Farkasok társasága: szeptember 27., október 10., november 21., december 12. (Az előadások 19.00 órakor kezdődnek)

Piroska és a farkasok: október 11. (10.30 óra), november 22., december 13. (10.30 és 15.00 óra)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Három dolog soha nem tér vissza: a kilőtt nyíl, a kimondott szó és az elmúlt nap."
Daumer
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ