Böjt és Farsang örök tánca
Dátum: 2007. szeptember 21., péntek, 10:06
A közel 35 éve működő Poznań-i Lengyel Táncszínházat nemcsak Lengyelországban, de Európa-szerte is az egyik legjelentősebb kortárs balett-társulatként tartják számon. Rendszeres vendégei a kontinens legnagyobb fesztiváljainak, de turnéik során eljutottak már Mexikóba, Indiába és Japánba is. A társulat szeptember 26-án és 27-én lép föl a Millenáris Teátrum színpadán.

A Farsang és Böjt harca, mely Brueghel híres festményétől kölcsönözte címét, az emberi természetben rejlő eredendő ellentmondásokat járja körül: miközben tiszta ideálok után vágyunk, nem tudunk ellenállni a diszharmónia iránti vonzódásunknak sem. A poznaniak előadása egy játékos utazásra hívja a nézőt, mely nem mentes a viszontagságoktól és váratlan helyzetektől, a cél elérése pedig mindannyiunk döntésein múlik.

Az előadásnak nem célja, hogy egyfajta 21. századi moralitásként reflektáljon az emberiség nagy kérdésére: merre tartunk, mi létünk végső célja? Ehelyett inkább a játék elemeit használva közelít a problémához, miközben nem idegenkedik az ellentmondásosságtól és az eklektikus megoldásoktól.

Az emberi életet, mint a Böjt és Farsang örök táncát, küzdelmét mutatja meg, anélkül, hogy abba a hitbe ringatná a nézőt, hogy kézenfekvő, biztos utak visznek a végső válasz megleléséhez. A poznani társulat alkotócsapatának kiindulópontja, hogy az igazság felé számtalan út vezet, melyet mindannyian magunknak kell meglelni Az előadás zárt terében minden néző a saját útvonalán halad.

Mozgásukat a zene és a gólyalábakon járó ceremóniamester irányítja. Magunknak kell döntést hoznunk arról, hogy mit követünk figyelemmel, hogy egy helyben állva nézzük végig az előadást, vagy a táncosok között haladva keresünk új nézőpontokat. Ez az előadás nem a bűnről és Istennel való viszonyunkról szól, hanem inkább a lelki kalandozásaink feladásáról, a megnyugvásról.

Koncepció és koreográfia: Ewa Wycichowska | Zene: Zbigniew L/owz·yl/ (H. Purcell és H. M. Górecki zenéinek felhasználásával) | Billentyűk: Krzysztof “Wiki” Nowikow | Díszletterv: Bohdan Cie¶lak | Jelmezek, kellékek: Ewa LL/owz·yl/ | Táncolják: a Poznańi Lengyel Táncszínház tagjai, valamint Marcin Liber, Zbigniew L/owz·yl/, Krzysztof “Wiki” Nowikow | Közreműködik: a Poznańi Zeneakadémia Zenekara | Vezényel: Marcin Sompoliński

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ A paradicsomban kellemesebb a klíma, a pokolban viszont jobb a társaság."
Tristan Bernard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ