Jubileumi Hattyúk tava
Dátum: 2007. szeptember 24., hétfő, 17:06
A Hattyúk tava pénteki bemutatójával kezdődik a húszéves Szegedi Kortárs Balett jubileumi évadja – közölte Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője hétfőn a Tisza-parti városban.

Az előadás koreográfiáját Csajkovszkij zenéje és a klasszikus balett metodikája inspirálta, ám ezt egy kicsit átalakították, játszanak ezzel a formavilággal – mondta a rendező-koreográfus a produkcióról rendezett sajtótájékoztatón, amelyen részleteket is bemutattak a készülő darabból.

Juronics Tamás szerint az erős szimbolista jellegű mesének létezik egy pszichoanalitikus megközelítése is: Siegfried, a herceg története, aki elfordul a saját világától, s a maga által vizionált térben keresi a szerelmet. A darabot puritán, fekete díszlet előtt adják elő a táncosok, a látványt azonban hat nagyméretű plazmatelevízió egészíti ki. Csajkovszkij 1875-ben komponált zenéjét a Szegedi Szimfonikus Zenekar adja elő, Gyüdi Sándor vezényletével.

A premier pénteken lesz Szegeden, a Nagyszínházban. A produkciót október 4-től a fővárosi közönség is láthatja a Művészetek Palotájában. Ott délutánonként bemutatják a mű kifejezetten kisgyermekek számára készült változatát is.

Pataki András balettigazgató elmondta, hogy a húszéves jubileum alkalmából a szokásos két bemutató mellett számos rendhagyó eseménnyel szeretnék színesíteni az évad programját. A társulat utcai akciókat szervez, folytatódik a beavató színházi előadások tavaly sikeresen elkezdett sora, reprezentatív album jelenik meg a Szegedi Kortárs Balettről, s utcabált is szerveznek majd, amelyre meghívnak mindenkit, aki a két évtized alatt alkotói kapcsolatba került az együttessel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Ha tudtam volna, hogy ily sokáig élek, jobban vigyáztam volna magamra."
„ Eubie " Blake
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ