A pantomim mestere volt
Dátum: 2007. szeptember 26., szerda, 19:54
A párizsi Pere Lachaise temetőben szerdán örök nyugalomra helyezték Marcel Marceau pantomimest, aki szombaton, 84 éves korában hunyt el. Utolsó útjára mintegy háromszázan kísérték el a művészt.

A francia trikolórral letakart koporsó mellett egy kis asztalon helyezték el a nagy mulattató által 1947-ben megteremtett, fogalommá vált Bip-figura jelképét, egy beige színű puha sapkát piros virággal. A sírnál René Samuel-Sirat, Franciaország volt főrabbija mondott imát franciául és héberül.

Marcel Marceau – aki Marcel Mangel néven látta meg a napvilágot – hatvanéves pályafutása során világszerte ismertté tette az általa megtestesített törékeny figurát, s a fehérre festett arcot, amely pillanatok alatt váltott a féktelen vidámságból a legmélyebb kétségbeesésbe.

A pantomim mesterét a maga idején ugyanúgy ünnepelték az Egyesült Államokban, mint Charlie Chaplint és Buster Keatont, istenítették Japánban, a kabuki és a no hazájában, de Oroszországban és Latin-Amerikában is. Ő ihlette Michael Jackson Moonwalker táncát és a balettművész Nurejevre is nagy hatással volt.

„A pantomim olyan művészet, amely hipnotizál: univerzális nyelv” – mondta Marcel Marceau, aki, mint egy interjúban elmesélte, akkor ébredt rá hivatására, amikor kisgyermekként Charlie Chaplin gegjein hahotázott, és mindig boldogsággal töltötte el, hogy 1967-ben maga is találkozhatott vele.

(MTI-Panoráma)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Ami lámpafényben igaz, az nem mindig igaz napfényben."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ