Mihail Barisnyikov 60 éves
Dátum: 2008. január 26., szombat, 10:37
Január 28-án ünnepli hatvanadik születésnapját Mihail Barisnyikov orosz származású amerikai táncművész, filmszínész.

Rigában született, magas rangú katonatiszt apját büntetésből helyezték a városba. Hatéves korától sportolt, majd táncolni kezdett, ehhez kezdetben nem volt elég hajlékony, ám különböző, testét cseppet sem kímélő módszerekkel edzette magát. Maximalista volt, alacsony termetét kitartása, szorgalma és tehetsége feledtette. Leningrádban tanult, majd a Kirov Balett szólistája lett, klasszikus szerepek sorában mutatta meg virtuozitását, húszas éveinek elejére a világ legismertebb táncosa lett. Az otthoni légkör azonban egyre jobban fojtogatta, csak klasszikusokat táncolhatott, holott sokoldalú egyénisége alkotói szabadságra, új élményre vágyott. 1974-ben a Bolsoj Balett társulatával Torontóban turnézott, s ekkor eldöntötte, új életet kezd Nyugaton.

New Yorkba költözött, ahol az American Ballet Theatre (ABT) tagja lett. Itt végre kortárs koreográfusokkal dolgozhatott, megvalósíthatta mindazt, amiről otthon csak álmodni mert. Eleganciája, dinamizmusa, könnyedsége, fölényes technikai tudása elkápráztatta a közönséget. Már igazi sztárként szegődött 1978-ban a New York City Ballet társulatához, hogy a neves koreográfussal, Balanchine-nal dolgozhasson. Sztravinszkij Apollója, A tékozló fiú, Az alvajáró mind óriási siker, de a Balanchine-módszer megviselte az amúgy is térdsérülésekkel bajlódó Barisnyikovot, s 1980-ban visszatért az ABT-hez. Nemcsak táncos, művészeti vezető is lett, céljának tartotta a repertoár felfrissítését, a klasszikus darabok újragondolását, a Diótörő barisnyikovi változata azóta is az amerikai televíziók karácsonyi műsorán szerepel.1989-ben személyi okok miatt otthagyta az ABT-t, s az excentrikus tánckreátorral, Mark Morrisszal létrehozta saját társulatát, a White Oak Dance Projectet, amelynek izgalmas produkcióival 2002-ig járták a világot. 2004-ben megalakította a Barisnyikov Művészeti Központot, amely a különböző művészeti ágaknak ad otthont.

Nemcsak kitűnő táncos, tehetséges színész is. 1978-ban Oscarra jelölték a Fordulópont című filmjéért, nagy sikert aratott az önéletrajzi ihletésű 1979-es Halálbalett, ezt követte a Táncosok és a Dr. Ramirez kabinetje. A magyar tévénézők számára elsősorban a népszerű Szex és New York sorozat orosz szobrászaként, Sarah Jessica Parker partnereként ismert. Reklámokat is vállalt, előbb egy parfümhöz, majd egy fehér alsóhoz adta a nevét és arcát.

Elegáns, karizmatikus egyéniség, kisugárzásának nehezen állnak ellent a nők, több ismert személyiség is a kedvese volt. Első lánya Jessica Lange-gal való kapcsolatából született, jelenlegi párja a szakmabeli Lisa Rinehart, akitől két lánya és egy fia született.

(MTI-Panoráma - Sarudi Ágnes)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ