Amitől libabőrös leszel
Dátum: 2008. január 30., szerda, 15:54
Pert helyezett kilátásba egy brazíliai zsidó szervezet arra az esetre, ha egy szambaiskola nem változtat a tervein és holokauszt-élőképpel vonul fel a riói karneválon.

 „Amitől libabőrös leszel" - ez a Viradouro szambaiskola 80 perces parádéjának a témája. A menetben nyolc élőkép lesz különféle borzongató dolgokról, például a hidegről, a félelemről és a holokausztról.

A náci népirtást megjelenítő élőképben csak bábuk szerepelnek és az áldozatokra való tekintettel senki nem fog szambázni a mozgószínpad körül - ígérik a szervezők.

Táncosok nélkül is sértő, még a gondolat is - reagált a Rio de Janeiro-i Zsidó Szövetség. A Viradouro három hónapja egyszer már kikérte a véleményüket az ötletről, és akkor is elutasították - mondta Sergio Niskier elnök. Aztán a hét elején, amikor megjelent a felvonulás végleges programja, kiderült, hogy mégsem tettek le a tervről.

„A jó szándék nem elég" - írta Niskier a szövetség honlapján. „A problémánk és az érveink továbbra is ugyanazok." A szövetség most, alig néhány nappal a karnevál kezdete előtt újra felkéri az iskolát, hogy „a halottak, a családtagok és a történelem iránti tiszteletből" mellőzzék a holokauszt emlegetését. Ha a Viradouro mégsem módosítja a programot, a zsidó szervezet bírósághoz fordul.

A szambaiskolák versenyében egyébként a színpompás dobogók legalább olyan fontosak, mint a táncosok, és nem ez az első eset, hogy kritikát vált ki egy-egy élőképterv. 1989-ben például a Beija-Flor csapata a katolikus egyház tiltakozására fekete lepellel takart be egy Jézus-szobrot, de azért nagy betűkkel ráírták: „Imádkozz érettünk, még betiltva is."

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ A kritikus az a kesztyű, aki kéznek hiszi magát, és ha csak teheti, ökölbe szorul."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ