A tudattalan
Dátum: 2008. február 19., kedd, 14:12
A történetmesélés helyett inkább a nézők szívére, lelkére próbál hatni az idén húszéves Szegedi Kortárs Balett új, A tudattalan című produkciója, amelyet február 29-én mutatnak be a Tisza-parti városban.

A jubileumi évad első premierje, a tavaly szeptembertől látható Hattyúk tava a történetből indult ki, míg a második produkció, A tudattalan a kortárs tánc egy másik útját képviseli, a mozgáson, érzéseken, érzeteken alapul – mondta Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője a produkcióról tartott keddi sajtótájékoztatón, amelyen részleteket is előadtak a készülő műből.

A tánc talán a leginkább alkalmas ábrázolási mód arra, hogy olyan területeket mutasson be, melyeket a szavak útján nem lehet – hangsúlyozta a művész.

A produkció két darabból áll: A zöld szalon koreográfusa Duda Éva, a Semmi és soha címet viselő rész Juronics Tamás alkotása.

A zöld szalon állapotokat, érzeteteket fest le, a „buja és szép” mű az álmok és vágyak birodalmát mutatja be – mondta Duda Éva koreográfus. A pici etűdök azt mesélik el, hogyan próbálunk mi, emberek – sokszor erotikus vágyak által vezérelve – egymáshoz kapcsolódni – tette hozzá.

A Semmi és soha zenéje a durvább elektronikus hangzáson alapul, rock elemekkel. A darabnak nincs története, a mozdulatok inkább belső késztetésből születtek az alkotás során, s a belülről jövő víziók képeit hagyják felszínre törni – közölte Juronics Tamás koreográfus, aki saját magát alakítva szintén szereplője az előadásnak. A darab a nézőktől is azt kívánja, hogy szívükre, lelkükre, ösztöneikre hallgassanak, és ne a történetet próbálják megfejteni – mondta.

A tudattalan című produkciót a február 29-i szegedi premier és az azt követő előadások után március 28-án mutatják be a budapesti Nemzeti Táncszínházban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Aforizmák
„ A sötétség segíti a sötétséget."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ