Hatalmas siker Hongkongban
Dátum: 2008. március 17., hétfő, 7:34
Álló, ovációs taps köszöntötte a Magyar Állami Népi Együttes Hungarian Concerto – Hommage á Bartók Béla című előadását március 15-én, szombaton este, a magyar nemzeti ünnepen Hongkongban – mondta el a helyszínről Bogyai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

A kétezer embert befogadó színházterem teljesen megtelt a bemutatóra, sőt a vasárnap délelőtti matinéra és az esti előadásra is elfogyott minden jegy. Vasárnap este az állami népi együttes műsorával ér véget a 36. Hongkongi Nemzetközi Művészeti Fesztivál.

„Felemelő érzés volt szombaton este magyarnak lenni a hongkongi nagyszínházban" - mondta a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy a vendégekkel beszélgetve kiderült, eddig nem is ismerték a magyar népzenét, néptáncot, s az előadástól el voltak ragadtatva.

A Szabadság, szerelem nevű kínai magyar kulturális évad harmadik helyszínén, Hongkongban február 28-tól május 4-ig tartanak a magyar rendezvények, amelyek kapcsolódtak az ottani nemzetközi fesztiválhoz is. Előtte Pekingben és Sanghajban szerepeltek magyar művészek.

A hongkongi fesztiválra olyan rangos művészeket és együtteseket hívtak meg a világból, mint például Pina Bausch táncszínháza a németországi Wuppertalból, a Londoni Filharmonikusok vagy Peter Brook angol színházrendező párizsi kísérleti műhelye, a Bouffes du Nord színház - tette hozzá Bogyai Katalin.

Ebbe a sorba illeszkedett Schiff András zongora- és Perényi Miklós gordonkaművész koncertje, valamint Fehér László festőművész kiállítása a belvárosi Pao Galériában. A legnagyobb példányszámú helyi napilap, a Hong Kong Commercial Daily egész oldalas, képekkel illusztrált írást közölt a Fehér-kiállításról.

Bogyai Katalin együtt járt a tárlaton Siu Fai-ving neves honkongi festővel, aki kollégái nevében is úgy fogalmazott, hogy Fehér László látásmódja megragadta az ottani művészeket és a közönséget egyaránt.

Hétfőn a Hongkongi Egyetem Múzeumában Stein Aurél (1862-1943) Belső-Ázsia világhírű kutatója életéről és munkásságáról nyílik kiállítás. Hiller István miniszter 2006 novemberében tárgyalt Hongkongban és találkozott Paul Kannal, a kínai világörökség szervezet elnökével, aki fölvetette, hogy szívesen támogatna egy Stein Aurél kiállítást, és kölcsönözne magángyűjteményéből leveleket, dokumentumokat a tárlatra.

Másfél év múlva létrejött a kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteménye, Paul Kan és a Hongkongi Egyetem együttműködésében.

Bogyai Katalin megjegyezte, hogy Kínában „nyitottság és érdeklődés van a magyar kultúra iránt, s a márciustól májusig terjedő időszak jól kiválasztott időpont a bemutatkozásra, jó lehetőség, hogy a névjegyünket letegyük, első országként a közép-európai régióból."

Kína hatalmas, fejlődő kulturális piac, a magyar kulturális tárca erős kezdést akart ezen a piacon, amely már érezteti is hatását, mert az ott szerepelt művészek sorra kapják a visszahívásokat.

Tisa Ho, a hongkongi nemzetközi fesztivál igazgatónője szívesen eljönne Magyarországra, közös programok előkészítésére, Paul Kan csak első lépésnek tartja a Stein Aurél kiállítást, mert szívesen részt venne egy nagyobb, a briteket is bevonó tárlatba. Stein Aurél életművének javát ugyanis a britek őrzik - összegezte röviden az eddigi eredményeket Bogyai Katalin szakállamtitkár.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ