Lenyűgöző mozgásfantáziák
Dátum: 2008. március 18., kedd, 12:09
Április 19-én és 20-án láthatják a Shen Wei Dance Arts vendégjátékában a Tavaszi áldozat/Folding című produkciót a Nemzeti Táncszínházban. A New York Times szerint a „döbbenetesen ötletes” Shen Wei Dance Arts újfajta módon igyekszik megközelíteni a mozgást, úgy az előadók, mint a közönség szempontjából.

Minden egyes darabjuk a mozgáskutatáson alapuló eredeti fizikai nyelvezetre épít. A koreográfia helyenként reprezentatív, máskor absztrakt, a keleti és nyugati esztétika elemeit is tartalmazza, emellett erős jeleneteket és festői, egyedi ötvözetet képező színpadi megjelenést alkalmaznak. Az eredmény: „lenyűgöző mozgásfantázia”.

A hét rövid év alatt, ami a 2000-es Amerikai Táncfesztiválon történt debütálás óta eltelt, a társulat kivívta helyét a világ legjobb tánccsoportjai között. Többször felléptek az Amerikai Táncfesztiválon , a Lincoln Center Fesztiválon és a Velencei Biennálén, de a Shen Wei Dance Arts más híres fesztiválokon is megjelent, Spoletotól a Jacob’s Pillow fesztiválig, Dublintól Rómáig, Montpelliertől Hong Kongig és Sydney-ig.

Shen Wei

Koreográfus, táncos, festő és ruhatervező. Született a kínai Hunanban. Kilenc éves korától kínai operát hallgatott. 1984 és 1989 között a Hunan Tartományi Xian Opera tagja, majd 1991-től 1994-ig a Guangdong Modern Táncművészeti Társulat táncos és koreográfus alapító tagja. Ez a táncegylet volt ez első olyan kínai csoport, mellyel több országban – Koreában, Kínában, Hong Kongban, Szingapúrban és Indiában is – felléphetett. Miután 1995-ben a Nikolais Loui Dance Lab ösztöndíjjal jutalmazta munkáját, New York-ba költözött.

A Shen Wei Dance Arts 2000-es alapítását megelőzően műveit számos helyen bemutatták, felléphetett az Amerikai Táncfesztiválon (1995), a tajvani Nemzeti Színházban (1996), a londoni Place Theaterben (1997), a new yorki Ázsia Társaság meghívottjaként (1997), a stockholmi táncházban (1999), a Brightoni Művészeti Fesztiválon (2000), az Edinburgh Fesztiválszínházban (2000), és a németországi Millenniumi Mozgáskultúra Fesztiválon (2000) is.

Minden, a táncosok számára koreografált tánchoz és operához szükséges ruhát, jelmezt és sminket Shen Wei tervez. „Festői, precíz és teljesen egyéni. […] Képzelet és konceptualizmus ötvözete, de egy kicsit más.” – írta a The New York Times Shen Wei munkáiról.

Számos díjjal jutalmazták munkásságát; legutóbb a 2007-es MacArthur „Genius” Ösztöndíjat ítélték neki. Mind a koreográfia, mind az előadásmód számokban első helyen végzett az 1994-es kínai Ünnepi Modern Táncverseny keretében. 2000-ben nemcsak a New York Művészeti Alapítvány ösztöndíját nyerte el, de ugyanabban az évben az Amerikai Táncfesztivál Ben Sommer Ösztöndíját is neki ítélték. 2001-ben a John Simon Guggenheim ösztöndíjjal jutalmazták, 2004-ben elnyerte a Legjobb Feltörekvő Koreográfus Nijinsky Díjat, a rákövetkező évben pedig az ausztráliai Helpmann Díjat, melyet a legjobb balett és tánc alkotásért kaphatott meg, 2006-ban pedig a franciaországi Cannes-ban a „Les Etoiles de Ballet, Palais des Festival” nevű kitüntetéssel jutalmazták.

A 2008-as Pekingi Olimpia kreatív csapata felkérte Shen Weit, hogy vegyen részt a nyitó- és záróünnepségek koreográfiájának megtervezésében.

Program:

Tavaszi áldozat – Rite of Spring (2003)

Koreográfia: Shen Wei
Világítás: David Ferri
Színpad- és jelmezterv: Shen Wei
Zene: Igor Sztravinszkij (a négykezes zongoraváltozatot előadja: Fazil Say)
Táncosok: a Társulat

- Szünet -

Folding (Hajtogatás) (2000)

Koreográfia: Shen Wei
Világítás: David Ferri
Színpad- és jelmezterv, smink: Shen Wei
Zene: John Tavener és tibeti buddhista ének
Táncosok: a Társulat
Zenei szerkesztő: Kung Chi-shing

Kép: Christy Pessagno

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ