Táncfórum 2008 a Tánc Világnapja alkalmából
Dátum: 2008. március 19., szerda, 8:01
A Tánc Világnapjához kapcsolódva nyolcadik alkalommal rendezi meg idén a Táncfórumot a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége. Az április 17. és 29. között zajló rangos programsorozatnak a Művészetek Palotája és a Nemzeti Táncszínház ad otthont – közölte Nagy Orsolya, a Nemzeti Táncszínház PR-menedzsere.

A Tánc Világnapját huszonöt éve a klasszikus balett egyik nagy alakja, Jean Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünneplik világszerte.

A fesztiválon számos bemutatót láthat a közönség: a Nemzeti Táncszínházban Fodor Zoltán és Barta Dóra Henry Purcell és Federico García Lorca által inspirált Dido/Bernarda Alba háza című darabját, az öt ország alkotóinak munkájából született Koreográfus-vallomásokat és a Duna Művészegyüttes tavaszköszöntő előadását, az Aranyágat.

A Művészetek Palotája ad helyet a Magyar BalettSzínház Gödöllő bemutatójának, a Bolero/Déjá vu/Carmen című előadásnak.

A Táncfórum szervezői a gyerekekre is gondoltak: nekik szól a Honvéd Táncszínház Zene-Bona, Szana-Szét címet viselő produkciója, amely többek között Tóth Kriszta, Varró Dániel, Oravetz Imre és Kukorelly Endre gyermekverseire épül.

A fesztivál külföldi vendége idén a New York-i Shen Wei Dance Arts társulat Tavaszi áldozat/Folding című darabjával. Mint a Táncfórumról szóló összegzésben írják, a kínai származású koreográfus-táncos-designer munkáit a New York Times a „különlegesen kreatív" és a „lélegzetelállítóan látványos" jelzőkkel illette.

Shen Weit napjaink egyik legkiemelkedőbb alkotó tehetségének tartják a nemzetközi táncéletben. A Shen Wei Dance Arts a 2000-es Amerikai Táncfesztiválon debütált, és azóta a világ legjobb táncegyüttesei között tartják számon - hangsúlyozzák a szervezők.

A programsorozat záró rendezvénye a Tánc Világnapján a Bozsik Yvette Társulat, a Frenák Pál Társulat és az Experidance részvételével a Művészetek Palotájában rendezett gálaműsor, melynek keretében átadják a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjait, köztük az életműdíjat, az évad legjobb férfi, illetve női táncosának járó elismerést, az Imre Zoltán Alapítvány díját, valamint a Fülöp Viktor-ösztöndíjat is.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Ne aggódj, ma nem jön el a világvége. Ausztráliában már holnap van. "
Charles Schultz
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ