Építészetet táncolni
Dátum: 2008. március 22., szombat, 10:23
Világpremierre készül a Győri Balett. Az együttes Antoni Gaudí spanyol építész életét és munkásságát jeleníti meg a kétfelvonásos táncjátékban – mondta Kiss János, a Győri Balett igazgatója.

A VI. Magyar Táncfesztivál nyitóelőadásaként június 20-án Győrött színre kerülő produkciót a spanyol Gustavo Ramirez Sansano koreografálja Gaudy Babette librettója alapján.

Az építészet történetének egyik legrendhagyóbb, utánozhatatlanul eredeti egyéniségéről a tánc nyelvén szól az együttes, miközben él a különböző kultúrák sokszínűségének eszközeivel - hangoztatta az igazgató.

Építészetet eltáncolni nem könnyű vállalkozás, ám Gaudí művei szinte folytonos mozgásban vannak, hallatlan dinamizmust árasztanak. Ezt szeretnénk érzékeltetni és igazi képi, vizuális élményt nyújtani a közönségnek - tette hozzá magyarázatképpen.

A balett ábrázolja Gaudí egyik főművét, a Barcelonában álló Sagrada Familia (Szent Család) székesegyházat, amelyet a világ nyolcadik csodájaként is emlegetnek.

A szövegkönyv írója a világhírű építész oldalági rokonának magyar felesége, aki két évvel ezelőtt kereste meg a librettóval a Győri Balett igazgatóját. A produkció próbái hosszadalmas előkészületeket követően kezdődhettek el.

A díszlettervező a spanyol Luis Crespo, a jelmeztervező a holland Bregje van Balen. A produkciót Kiss János Kossuth-díjas művész rendezi.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ