A fül és a száj lakomája
Dátum: 2008. március 25., kedd, 13:48
Színpadára nyolc zenekaros világzenei produkciót, asztalára tizenkét fogásos reneszánsz lakomát rakott a Tavaszi Fesztivál március huszonnegyedikén.
Állva ünnepelte a közönség a huszonöt éves Méta Együttest és vendégeit a Művészetek Palotájában. A táncházi zenét játszó Méta előadásába a Heavy Méta időnként bluest kevert. A Pravo zenekar balkáni népzenével, a Bágyi Balázs Kvartett jazz-folkkal járult az esthez, melyet Cathal Hayden zenekara ír muzsikával gazdagított. Felléptek továbbá Halmos Béla és Porteleki László, valamint a Magony Zenekar, a Kormorán Memory Band és zenekara élén Radics Ferenc. Egymásnak adogatták saját zenéiket az együttesek a fináléban: az ír zenekar játékába bekapcsolódott a Méta, majd erdélyi friss csárdásra váltott, melyet az írek tüstént átvettek. A sodró hangulatú koncertet éjszakába nyúló táncház és tánctanítás követte.

4054. számú koncertjét adta tegnap az MTA Dísztermében a Bartók Vonósnégyes. A pótszékeket is igénybevevő közönség a három bécsi klasszikus mester műveinek kiváló előadásában gyönyörködhetett. Haydn Kaiser-kvartettjét, Mozart K 421-es d-moll vonósnégyesét és Beethoven korai F-dúr kvartettjét adták elő a neves kamaraegyüttes tagjai, Komlós Péter, Hargitai Géza, Németh Géza és Mező László, s a nagy tapsra ráadással válaszoltak.

A Budai Vár épületében kezdődtek, s mikor kisütött a nap, az Oroszlános Udvarban folytatódtak a Reneszánsz nap programjai, melyeket a Budapesti Történeti Múzeum és a fesztivál munkatársai rendeztek. A kezdeti rossz idő ellenére is nagy érdeklődés kísérte a fanfárok hirdette eseményeket, a fegyver- és haditorna-bemutatót és a rendhagyó múzeumlátogatást. Este hatkor majdnem öt óra hosszat tartó reneszánsz lakoma vette kezdetét. A tizenkét fogásos vacsorát zenés-táncos megnyitó előzte meg. A közönséget mágus varázslatai, Kónya István lantjátéka és Bognár Szilvia éneke szórakoztatta. A Company Canario fellépése báli forgatagot teremtett, melybe maguk a vendégek is bekapcsolódhattak a reneszánsz táncház keretében. Bátor jelentkezők a kezeiket lekötő ördöglakatból próbáltak meg kiszabadulni. A falakra a fesztiválról már ismerős Kiégő Izzók csapata vetített hangulatos reneszánsz képeket. Az izzók eközben valóban "kiégtek": az este folyamán gyertyafény adta a világítást. A rendezvényt reneszánsz divatbemutató zárta, s a vacsorával és élményekkel is jóllakott népes közönség távozását tűzzsonglőrök mutatványai kísérték.

Tegnap lépett fel utoljára a fesztiválon a Limón Táncegyüttes. A Művészetek Palotájában rendezett mindkét tegnapi előadásuk telt házzal és sikerrel zárult. Esti fellépésükön José Limón három táncdarabját - a Koreográfiai áldozat részletét, a Mór pavane-ját és a Zsoltárt - látták a modern tánc klasszikusa iránt érdeklődők.

A Vörösmarty tér húsvét hétfőn is aktuális programokkal várta a közönséget. Sok gyerek és felnőtt örült a mesejátékoknak és az élő népzenei koncerteknek. Róka Szabolcs és a Szeleburdi Meseszínház fellépése mellett koncertet adott Soós Csaba és zenekara, a Kokojsza Együttes, valamint a Gombai Quartet és Szvorák Kati.

Ma az Atos zongorás trió lép fel az MTA Dísztermében fél nyolcas kezdettel. A berlini együttes klasszikus és romantikus kamarazenét játszik.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ